Zunanje ministrstvo poziva državljane, naj zapustijo Iran

Slovenija 19. Apr 202414:38 > 15:58 0 komentarjev
IRAN DRONI
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi zaostrenih varnostnih razmer v Iranu ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom v Iranu svetuje, naj v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo, so danes sporočili iz Mladike. Slovenske turistične agencije, ki sicer organizirajo potovanja v Iran, so v tem obdobju previdne.

Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti po večdnevnih napetostih med Iranom in Izraelom. Slednji je po navedbah neimenovanih ameriških uradnikov ponoči izvedel napad na islamsko republiko. MZEZ je sicer že pred današnjo spremembo odsvetoval vsa potovanja v Iran.

Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Čeprav je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

Kot ministrstvo dodaja na spletni strani, so politične razmere v Iranu tudi sicer nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadarkoli, zato državljanom svetujejo, naj se izogibajo vsem zbiranjem večjih množic. Če se znajdejo v bližini protesta, pa naj se čim prej umaknejo na varno, saj lahko pride do nasilnega odziva varnostnih organov. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet, še opozarja ministrstvo.

Turistične agencije previdne

Slovenske turistične agencije, ki sicer organizirajo potovanja v Iran, so v tem obdobju previdne. Tiste, ki so se odzvale povpraševanju STA, med prvomajskimi počitnicami skupin v to državo ne bodo vodile.

“Skrb za varnost sopotnikov, vodnikov in naših partnerjev je ena izmed temeljnih nalog Agencije Oskar. V tem trenutku nimamo v Iranu nobenih potnikov in jih preko prvomajskih praznikov tudi ne bomo imeli,” so pojasnili v Agenciji Oskar. “Potovanja v Iran imamo razpisana, vendar smo zaostritev odnosov predvidevali, zato smo prodajo tega potovanja ustavili že pred nekaj časa,” so navedli tudi v turistični agenciji Vard Turizem.

V turistični agenciji Ars Longa pa so poudarili, da politični situaciji na vzhodu in v širši regiji sledijo že od lanskega oktobra in so zaradi negotove situacije preventivno odpovedali potovanja na Bližnji vzhod. “Tako trenutno nimamo potnikov v Iranu, Izraelu, Jordaniji in Libanonu,” so dodali.

Prvomajski termin za potovanje v Iran pa je imela razpisan agencija Shappa, a ga bo po neuradnih informacijah STA odpovedala oz. se ga bo mogoče udeležiti le na lastno odgovornost in v organizaciji lokalne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!