Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek kandidat za četrtega ministra SD

Slovenija 13. Maj 202215:20 > 15:22 4 komentarji
Aleksander Jevšek
Bor Slana/Bobo

Nekdanji direktor kriminalistične policije, danes pa župan Murske Sobote iz vrst SD Aleksander Jevšek je za N1 potrdil, da bo četrti ministrski kandidat stranke SD. Prevzel naj bi ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Po naših neuradnih informacijah si Jevšek želi, da bi bil sedež tega ministrstva v Mariboru.

Po tem, ko so Socialni demokrati že potrdili tri ministrske kandidate iz svojih vrst (Tanjo Fajon za zunanjo ministrico, Dominiko Švarc Pipan za ministrico za pravosodje in Matjaža Hana za ministra za gospodarstvo, turizem in šport), je zdaj znan tudi četrti SD-jev ministrski kandidat.

To je župan Murske Sobote Aleksander Jevšek, ki naj bi prevzel ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Jevšek je za N1 to tudi potrdil. Po neuradnih informacijah si verjetni bodoči minister želi, da bi bil sedež ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj v Mariboru.

Jevškova ministrska kandidatura, še zadnja iz vrst SD, pa obenem pomeni tudi, da med ministrskimi kandidati ne bo Milana M Cvikla, ki je bil v SD v igri za prevzem ministrstva za gospodarstvo ali ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

Aleksander Jevšek je bil v preteklosti dolga leta na vodilnih položajih v policiji, med drugim je bil direktor Policijske uprave Murska Sobota in direktor Policijske uprave Ljubljane, leta 2007 pa je postal direktor kriminalistične policije. Kot poznavalca notranjih zadev in pravosodja ga je leta 2012 Evropska komisija povabila k sodelovanju v evropskem projektu podpore organom pregona v Bosni in Hercegovini, kjer je delal dve leti. V tem času je tudi doktoriral s področja kriminalistike. Politika ga je vedno mikala, leta 2011 je kandidira za poslanca na listi LDS, na lokalnih volitvah 2014 pa je bil kot član SD prvič izvoljen za župana Murske Sobote, kar je še danes.

Ko bo Jevšek v državnem zboru potrjen za ministra, mu bo avtomatično potekel županski mandat, vodenje murskosoboške občine pa bo prevzel podžupan Zoran Hoblaj. Nadomestne županske volitve zaradi Jevškove selitve v vlado namreč niso potrebne, ker bo med njegovim imenovanjem v vlado in rednimi lokalnimi volitvami preteklo manj kot pol leta.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje