Kakšen je zvok sirene, ki opozarja na poplave?

N1 video 26. Okt 202318:16 0 komentarjev

V noči na petek in v petek dopoldne bodo Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. Ker sta namočenost tal in vodnatost rek po Sloveniji veliki, pa vremenoslovci opozarjajo, da so ponekod možne tudi poplave večjih razsežnosti. V posnetku na vrhu članka lahko prisluhnite zvoku sirene, ki opozarja na nevarnost poplav.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) so za petek izdali rdeče vremensko opozorilo za skoraj vso državo.

Napovedujejo, da bodo v noči na petek in v petek dopoldne Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. Zaradi tega so možne poplave večjih razsežnosti.

Ob nevarnosti poplav, večjih požarov, vojaških napadov ali napadov s kemičnim orožjem uprava za zaščito in reševanje uporablja sistem javnega obveščanja s sirenami. Najpomembnejši alarmni signali so trije:

  • opozorilo na nevarnost: enoličen zvok sirene, ki traja dve minuti
  • preplah ali neposredno nevarnost (tudi za poplave): zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto (slišite ga lahko v posnetku)
  • konec nevarnosti, ki ga slišimo tudi vsako prvo soboto v mesecu, ko se izvaja testiranje siren: enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund

Več o tem, katere reke lahko jutri poplavijo, si preberite v prispevku Prihajajo obilne padavine: katere reke lahko poplavijo?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!