ZZZS zavrača očitke zobozdravnikov, da bodo morali bolnike usmerjati v tujino

Slovenija 28. Mar 202322:10
Zobozdravniki opozarjajo ZZZS.
PROFIMEDIA

Odločitev ZZZS za ukinitev doplačil za endodontske storitve dodatno zmanjšuje dostopnost, kakovost in izvedljivost storitev, so na današnji javni tribuni opozorili zobozdravniki. Povsem drugačnega mnenja so na ZZZS, kjer pravijo, da so s prenovo zgolj zagotovili enako obravnavo bolnikov na primarni in sekundarni ravni, za izvajalce storitev pa višje cene.

Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije je danes pripravil javno tribuno o problematiki na področju endodontije. Zaključke javne tribune bodo predstavili v sredo na novinarski konferenci, danes pa so sporočili, da zaradi poteze Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) določenih storitev ne bodo več izvajali znotraj javne mreže oziroma bodo morali preusmeriti bolnike s tovrstnimi težavami na nadaljnje zdravljenje k specialistom ali k zdravnikom zasebnikom.

“Hkrati se lahko pričakuje še večji odhod bolnikov na zdravljenje v tujino, kjer nadzor nad kakovostjo storitev in varnostjo pacientov ni zagotovljen,” so ob vabilu na novinarsko konferenco opozorili v zbornici.

ZZZS: Bolniki bodo v enakem položaju

Z ZZZS pa so že danes sporočili, da si prizadevajo zagotoviti zavarovanim osebam čim večji obseg storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in hkrati zagotoviti čim bolj realne cene storitev. V konkretnem primeru je bila s prenovo storitev endodontije poleg boljšega vrednotenja odpravljena tudi neenakost, ki je bila v škodo zavarovanim osebam ter v škodo javnemu interesu na področju ustnega zdravja prebivalcev, so poudarili v sporočilu za javnost.

Po pojasnilu ZZZS doplačila za strojno širjenje koreninskih kanalov, ki so bila na primarni ravni uveljavljena do 31. decembra 2022, z vidika javnega interesa v zobozdravstvu in krepitve oralnega zdravja prebivalcev niso bila niti ustrezna niti regulirana in zato od 1. januarja 2023 tudi niso več možna. Tovrstne storitve so bile zavarovanim osebam pri specialistih na sekundarni ravni (na podlagi napotnice) zagotovljene brez doplačila že pred 1. januarjem 2023, zato bodo po novem bolniki v enakem položaju ne glede na to, ali jim storitev strojnega širjenja opravi njihov osebni zobozdravnik (na primarni ravni) ali napotni zobozdravnik (na sekundarni ali terciarni ravni), so pojasnili.

ZZZS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Skladno z veljavnimi predpisi doplačilo bolnika za višji standard storitve lahko v zobozdravstveni dejavnosti predstavlja le doplačilo za izbor materiala, ne pa tudi za izbor postopka oz. načina izvedbe storitve (npr. strojno širjenje). Bolnikova doplačila iz žepa za izbor postopka oz. načina izvedbe storitve niso možna tudi v nobenih drugih vrstah zdravstvenih dejavnosti, zato je ZZZS tovrstna doplačila za strojno širjenje koreninskih kanalov odpravil s 1. januarjem 2023.

Zavod zavrača navedbe predstavnikov zobozdravnikov

V ZZZS so poudarili, da so bile storitve endodontije za primarno raven na podlagi stroškovne analize (podatkov o stroških dela, materialnih stroških, stroških amortizacije in drugih stroških, ki vplivajo na ceno storitev) celovito prenovljene in je sedaj njihova vrednost za 50 odstotkov višja, za kar so zagotovljena dodatna sredstva v višini 3,15 milijona evrov na letni ravni.

Cene prenovljenih storitev znašajo v povprečju 85 do 90 odstotkov povprečja samoplačniških (tržnih) cen. “Glede na navedeno zavračamo trditve nekaterih predstavnikov Zdravniške zbornice Slovenije, da nove cene niso realne oziroma celo, da je treba ponovno vzpostaviti neupravičena doplačila bolnikov iz žepa,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Po navedbah ZZZS Zdravniška zbornica Slovenije v pogovorih ni uspela utemeljeno predstaviti svoje stroškovne analize, ki bi dokazovala, da so cene prenovljenih storitev prenizke.

V zobozdravstvu za odrasle predstavljajo endodontske storitve manjši delež v zobozdravstvenih storitvah, to je v povprečju šest odstotkov celotne vrednosti vseh storitev (6,7 milijona evrov, kar je povprečno 9300 evrov na zobozdravniški tim v letu 2022). V povprečju zobozdravnik za odrasle letno opravi 210 zdravljenj kanalov, od sekalcev z enim kanalom do kočnikov s tremi ali več kanali.

“To po oceni predstavlja skupaj povprečno 89 zdravljenih zob v enem letu na program. To pomeni, da novost bistveno ne vpliva na poslovanje izvajalcev in njihov materialni položaj, kar pa ne velja za zavarovane osebe, ki so bile do letos deležne neregulirano visokih doplačil za te storitve,” so pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.