12-letnici so se zaradi kajenja elektronske cigarete sesedla pljuča

Svet 12. Okt 202312:27 0 komentarjev
kajenje elektronske cigarete
Foto: PROFIMEDIA

Britanska deklica je zaradi uporabe elektronske cigarete utrpela kolaps pljuč. Zaradi tega je bila štiri dni v umetni komi.

Zaradi redne uporabe elektronske cigarete je 12-letna deklica Sarah Griffin iz Velike Britanije utrpela kolaps pljuč in štiri dni preživela v umetni komi. Sarah, sicer astmatična bolnica, je začela kaditi, ko je bila stara le devet let. Mati je to ugotovila in jo skušala ustaviti tudi tako, da jo je vedno, ko je prišla domov, preiskala. Pogosto ji je vzela tudi telefon, vendar nobeden izmed njenih ukrepov ni deloval, piše Dnevnik.hr.

Čeprav je prodaja elektronskih cigaret mlajšim od 18 let zakonsko prepovedana, je Sarah do njih prišla prek drugih kanalov. Zasvojenost je 12-letno astmatično bolnico vodila do točke, ko njeno telo ni več zdržalo. Bila je tako zasvojena, da je bila sposobna v samo nekaj dneh narediti tudi 4.000 vdihov dima (običajna elektronska cigareta za enkratno uporabo zadostuje za približno 600 vdihov). Vdih dima iz elektronske cigarete je bila prva stvar, ki jo je deklica naredila zjutraj in zadnja, ki jo je naredila, preden je z elektronsko cigareto pod blazino zaspala, piše BBC.

Njena mati Mary Griffin, ki je za zasvojenost hčerke vedela, je bila prepričana, da bo izgubila otroka. “Ne morem opisati občutka, ko je bila Sarah v komi in sem mislila, da bo umrla,” je dejala. Kot je povedala, je Sarah svoje elektronske cigarete pred njo skrivala. “V preprogo je celo izrezala luknje, da jih ne bi videla,” je povedala.

Zdravstvenemu osebju je deklico kljub kritični situaciji uspelo rešiti, ni pa mu uspelo preprečiti trajne poškodbe pljuč. Po štirih dneh umetne kome so deklico iz nje postopoma prebudili, sedaj pa je v fazi okrevanja. “Delati mora vaje za dihanje, ki jih sicer morajo izvajati 80-letniki. Ljudje, odprite oči, to se dogaja povsod okrog vas, morda tudi z vašim otrokom,” je posvarila mati deklice.

Deklica je po grozljivi izkušnji dejala, da otroci nikoli ne bi smeli začeti kaditi elektronske cigarete. “Ustaviš se le, ko se moraš, ko gre za življenje ali smrt,” je povedala.

Nedavni podatki iz Velike Britanije kažejo, da je vsak peti otrok, star od 11 do 17 let, že poskusil kaditi elektronsko cigareto. To je trikrat več kot leta 2020. V porastu je tudi kajenje elektronskih cigaret med mlajšimi otroki. Po raziskavah iz leta 2021 jo namreč uporablja že skoraj vsak deseti otrok med 11. in 15. letom starosti.

Sarah Woolnough iz dobrodelne organizacije Asthma + Lung je opozorila, da bi morale biti sprejete strožje omejitve trženja tovrstnih izdelkov predvsem s ciljem, da ti ne bi bili privlačni otrokom.

Dodala je tudi, da so cene elektronskih cigaret za enkratno uporabo prenizke in preveč dostopne. Opremljeni z motivi iz risank ter z okusi, kot so žvečilni gumi, so otrokom še bolj zanimivi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!