19-letnica postala najmlajša ženska, ki je sama preletela svet

Svet 21. Jan 202214:22 0 komentarjev
Zara Rutherford
PROFIMEDIA

Po petih mesecih potovanja s svojim ultralahkim letalom je 19-letna Zara Rutherford včeraj pristala v Belgiji. S tem je podrla svetovni rekord in postala najmlajša ženska, ki je z ultralahkim letalom obletela svet, poroča BBC.

Belgijsko-britanska pilotka Zara Rutherford je v mestu Kortrijk-Wevelgem pristala dva meseca kasneje, kot pričakovano; načrte ji je na poti namreč pokvarilo vreme. Zaradi neugodnih vremenskih razmer je bila en mesec ujeta na Aljaski in 41 dni v Rusiji.

Po pristanku se je ovila z britansko in belgijsko zastavo in novinarjem povedala, da je zelo vesela, da si je zadala tako zahteven izziv – preleteti 51.000 kilometrov.

“Najtežji del je bil prelet čez Sibirijo – bilo je izredno mrzlo, in če bi motor zatajil, bi na reševanje čakala več ur. Ne vem, ali bi preživela,” je povedala.

Na svojem preletu okrog sveta, ki se je začel 18. avgusta, se je 60-krat ustavila na petih celinah.

Njen rekord je poleg raznih finančnih sponzorjev omogočilo slovaško podjetje Shark – letela je prav z ultralahkim letalom znamke Shark.

Preden je Rutherford podrla rekord, je bila najmlajša ženska, ki je z ultralahkim letalom preletela svet, stara 30 let. Najmlajši moški rekorder je bil star 18 let. Ni le najmlajša ženska, ki je sama preletela svet, je tudi prva oseba iz Belgije, ki jo svet obkrožila sama.

Poleg vremena so njeno pot oteževale tudi druge ovire. V Indoneziji ni imela ustreznih dokumentov, da bi zapustila letališče, zato je morala dve noči prespati na terminalu. V Novi Mehiki so odpovedali njeni pilotski instrumenti, zaradi prazne zračnice pa je božič preživela ujeta v Singapurju. V Mehiki je doživela potres, o katerem je dejala: “Pričakovala sem, da bo najnevarnejši del tega potovanja potekal v zraku.”

Njen naslednji izziv: preleteti skozi kalifornijski divji požar, še dodaja BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!