Lastnici pogrebnega zavoda 20 let zapora, ker je prodajala dele teles pokojnikov

Svet 04. Jan 202314:48 0 komentarjev
Mike Wood/REUTERS

Nekdanja lastnica pogrebnega podjetja v Koloradu je bila zaradi seciranja trupel in prodaje delov telesa pokojnikov obsojena na 20 let zaporne kazni, soobtožena pa na 15 let.

Megan Hess, ki je vodila pogrebno podjetje in v isti stavbi v Montrosu v Koloradu hkrati trgovino z deli telesa, je julija priznala krivdo. Tudi njena mati Shirley Koch je priznala krivdo. Sedaj so Hess na sodišču odredili 20 let zaporne kazni, njena mati pa bo za zapahi presedela 15 let, poroča Guardian.

“Hess in Koch sta pogrebno podjetje izrabljali za krajo trupel in delov telesa. Uporabljali sta lažne in ponarejene obrazce domnevnih darovalcev. Njuno ravnanje je družinam povzročilo ogromno čustveno bolečino,” je dejal tožilec Tim Neff.

Zvezni primer so sprožile Reutersove raziskave med letoma 2016 in 2018 o prodaji delov telesa v ZDA, kar je tako rekoč neregulirana industrija. Nekdanji zaposleni v podjetju so za Reuters dejali, da sta Hess in Koch nepooblaščeno razkosavali trupla. Nekaj tednov po objavi zgodbe leta 2018 je FBI preiskal njune poslovne prostore.

“To je najbolj čustven primer, kar sem jih doživela. Za sodišče je skrb vzbujajoče, da Hess noče prevzeti odgovornosti za svoje vedenje,” je med zaslišanjem dejala ameriška okrožna sodnica Christine M. Arguello.

Hessin odvetnik je dejal, da je bila neupravičeno označena za “čarovnico” in “pošast”, saj je v resnici “zlomljeno človeško bitje”, katerega vedenje je mogoče pripisati travmatični poškodbi možganov pri 18 letih. Hess s sodnico ni želela govoriti. Njena mama pa je dejala, da ji je žal za vse, in prevzela odgovornost za svoja dejanja.

Ogoljufali več kot 200 družin

V Združenih državah Amerike je za presaditev prepovedano prodajati organe (srce, ledvice in kite), lahko se jih le daruje. Prodaja delov telesa, kot so glave, roke in hrbtenice, kar je storila Hess, za uporabo v raziskavah ali izobraževanju ni urejena z zveznim zakonom.

Hess je ogoljufala sorodnike pokojnikov z laganjem o upepelitvah, seciranjem trupel in njihovi prodaji brez dovoljenja. Podjetja za usposabljanje kirurgov in druga podjetja niso vedela, da so dele telesa pridobila z goljufijo.

Hess je družinam zaračunala do 1.000 dolarjev za upepelitev, ki jih nikoli ni izvedla, so povedali tožilci, oziroma je ponujala brezplačno upepelitev v zameno za darovanje delov telesa. Tožilci so dejali še, da je ogoljufala več kot 200 družin, ki so prejele pepel iz smetnjakov, pomešan z ostanki različnih trupel.

Zapor, ZDA
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!