35 tisoč srečnežev, med njimi 170 Slovencev, z vlakom brezplačno po Evropi

Svet 10. Maj 202316:15 0 komentarjev
vlak
PROFIMEDIA

35 tisoč mladih Evropejcev bo lahko mesec dni brezplačno z vlakom potovalo po Evropi. Iz Slovenije se jih bo vozovnic razveselilo 170. Udeleženci bodo lahko načeloma potovali z vlaki, nekatere izjeme pa bodo veljale za tiste, ki živijo na otokih in oddaljenih območjih, so pojasnili v Evropski komisiji.

Evropska komisija bo danes v okviru pobude DiscoverEU mladim Evropejcem razdelila novih 35.000 brezplačnih vozovnic, s katerimi bodo lahko mesec dni večinoma z vlakom potovali po Evropi in odkrivali njena kulturna bogastva.

Na poziv komisije se je odzvalo več kot 145.000 mladih. Iz Slovenije se jih bo vozovnic razveselilo 170. “Program DiscoverEU se je začel pred petimi leti in od takrat se je za sodelovanje v njem prijavilo več kot milijon mladih. Ta impresivna številka je dokaz, kako zanimajo se naši mladi za druge kulture in za medsebojno povezovanje,” je ob razdelitvi novega paketa vozovnic dejala komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanja in mlade Mariya Gabriel.

Kot so spomnili pri Evropski komisiji, so se lahko za vozovnico potegovali kandidati in kandidatke, rojeni med 1. julijem 2004 in 30. junijem 2005 z vse EU in tretjih držav, pridruženih v programu Erasmus+ (Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija).

Ti bodo lahko po Evropi sami ali v skupini največ petih oseb potovali od 15. junija letos do 30. septembra 2024, in sicer do 30 dni.

Udeleženci bodo lahko načeloma potovali z vlaki, nekatere izjeme pa bodo veljale za tiste, ki živijo na otokih in oddaljenih območjih, so pojasnili v Evropski komisiji.

Pred odhodom se bodo lahko udeležili tudi informativnih usposabljanj, med potovanjem pa izkoristili tudi prednosti kartice popusta za javni prevoz, kulturne dogodke, nastanitev, hrano, šport in druge storitve.

Komisija je pobudo DiscoverEU začela izvajati junija 2018. Od takrat se je za 248.000 razpoložljivih vozovnic prijavilo več kot milijon kandidatk in kandidatov. Iz Slovenije se je na marčevski poziv odzvalo 783 posameznikov, vozovnice pa jih bo prejelo 170.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!