6.000 evrov plače, pa vseeno ne najdejo delavcev

Svet 20. Dec 202113:43 > 14:23 1 komentar
smučanje
PROFIMEDIA

V avstrijskih smučarskih središčih so trenutno soočeni z izjemnim pomanjkanjem kadra. V krajih kot so Ischgl, Sölden in Kitzbühel bi bili kuharja, ki govori tekoče nemško, pripravljeni plačati tudi med 4.500 in 6.000 evrov. Kljub temu pa ne uspejo najti primernih delavcev.

Po končanem tritedenskem popolnem zaprtju javnega življenja, ki se je v Avstriji zaključilo z 12. decembrom, želijo sedaj na domačih smučiščih zimsko sezono spraviti v polni tek. Pa vendar ni vse tako enostavno, saj se večina smučišč pri naših severnih sosedih sooča s kroničnim pomanjkanjem kadra.

Kot poroča avstrijski portal Heute, je zadnji lockdown, ki je veljal tudi za cepljene Avstrijce ter tiste, ki so koronavirusno bolezen preboleli, poskrbel za to, da se sedaj nastanitve pri smučiščih hitro polnijo.

Če se število prodanih smučarskih vstopnic postopno vzpenja, pa je število zaposlenih na smučiščih doletel nasprotni trend, saj znatno upada.

4.500 prostih delovnih mest

Kot je v pogovoru za Heute povedal Thomas Geiger, vodja oddelka za turizem in gospodarstvo prostega časa pri tirolski gospodarski zbornici, so pristojni zelo zaskrbljeni zaradi naraščajočega pomanjkanja ustreznih kadrov.

Iskanje ustreznih zaposlenih tako še nikdar ni bilo tako intenzivno, je pojasnil. Trenutno je na avstrijskem zavodu za zaposlovanje prijavljenih več kot 4.500 aktivnih delovnih mest. Pristojni pa ocenjujejo, da je potreba po novih delavcih v realnosti še znatno višja.

Iskanje novih zaposlenih pa otežujejo tudi trenutni ukrepi, s katerimi avstrijska vlada želi zajeziti širjenje koronavirusa. “Obvezna karantena po prihodu, ki velja tudi za necepljene otroke in nezmožnost planiranja, tako s strani podjetij kot tudi gostov, je izjemno otežila zmožnost rekrutiranja novih zaposlenih,” je za Heute pojasnil Geiger in dodal, da so številni stalni delavci prav zaradi nejasnih in nepredvidljivih ukrepov zapustili to branžo in zaposlitev poiskali drugje. “Nenehno zapiranje in odpiranje je strup za naša podjetja,” je še dejal Geiger.

smučanje, smučišče
PROFIMEDIA

6.000 evrov za dobrega kuharja

Da se trenutno v zimskem turističnem sektorju soočajo z izjemnim pomanjkanjem kadra, je za Heute potrdil tudi Peter Mayer, ki s pomočjo zaposlovalne agencije podjetjem poskuša najti kadre, ki jih potrebujejo. “V krajih kot so Ischgl, Söldern in Kitzbühel so predeli, kjer bi bili za dobrega kuharja, ki govori tekoče nemško, pripravljeni odšteti med 4.500 in 6.000 evrov mesečno,” je pojasnil Mayer in dodal, da gre pri tem znesku za neto plačo.

Kot je dodal, v povprečju sicer za tovrstna delovna mesta delavci prejmejo okoli 2.000 evrov, neupoštevajoč napitnine. Je pa res, da v letošnji zimski sezoni delavci ne računajo na veliko napitnin, saj so številni organizirani smučarski dogodki zaradi epidemije odpovedani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje