Abejev morilec že pred atentatom v pismu nakazal svoje namere

Svet 17. Jul 202213:50 > 13:54 0 komentarjev
Shinzo Abe
PROFIMEDIA

Osumljeni morilec nekdanjega japonskega premierja Shinza Abeja Tetsuya Yamagami je že pred atentatom v pismu nakazal svoje namene. Bil je odločen kritik organizacije Družinske zveze za svetovni mir in združevanje, Abeja pa je opisal kot enega njihovih najvplivnejših simpatizerjev, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Osumljenec je pisal bloge, v katerih je kritiziral Družinsko zvezo za svetovni mir in združevanje, znano tudi kot Cerkev združevanja. Policija meni, da je do organizacije gojil zamero, ker je bil prepričan, da je povzročila bankrot njegove matere in razdor v družini.

Yamagami je preiskovalcem povedal, da so donacije verski skupnosti s strani njegove matere uničile finančno stanje družine. Po besedah njegovega strica je skupen znesek donacij znašal približno 100 milijonov jenov oz. 720.000 dolarjev. Preden je izvedel atentat na Abeja, je 41-letni nekdanji vojaški častnik v pismu zapisal, da je tudi do njega “gojil zamero”. Nekdanjega predsednika vlade je opisal kot enega najvplivnejših simpatizerjev Cerkve združevanja, a je vseeno dodal, da Abe ni bil njegov “prvotni sovražnik”.

Abeja si je Yamagami namreč izbral za tarčo šele po tem, ko ni mogel pridobiti dostopa do nobenega od vodij organizacije. Atentat je izvedel 8. julija, ko je Abeja na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil v roko in srce. Strelec je bil nemudoma aretiran na kraju dogodka. Abe je umrl nekaj ur zatem v bolnišnici, pokopali pa so ga v torek v Tokiu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!