Afera Partygate: britanska policija zaključila preiskavo in izdala 126 glob

Svet 19. Maj 202215:09
Delite:
britanska policija, združeno kraljestvo, velika britanija
Foto: PROFIMEDIA

Londonska policija je danes sporočila, da je zaključila preiskavo afere Partygate, ki je pretresla vlado britanskega premierja Borisa Johnsona, in ob tem skupno izrekla 126 glob. Nekatere osebe so bile oglobljene večkrat, Johnsonov tiskovni predstavnik pa je sporočil, da je bil premier oglobljen le enkrat.

Britanski premier Boris Johnson se je že opravičil za kršenje zakona o ustavitvi javnega življenja med epidemijo covida junija 2020, ko je priredil rojstnodnevno zabavo. Kljub globi pa je zavrnil zahteve po odstopu. Johnson je sicer prvi britanski voditelj, za katerega je bilo ugotovljeno, da je med opravljanjem funkcije kršil zakon, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Prejšnji teden je policija sporočila, da je skupno izdala več kot 100 glob. Natančen znesek posamezne kazni ni znan, vendar lahko globe za najhujše kršitve znašajo od 30 do 10.000 funtov oz. 35 do 11.800 evrov. Pred tem je policija o 50 izdanih globah poročala že sredi aprila. Takrat so kazen prejeli tudi premier Johnson, njegova soproga Carrie in finančni minister Rishi Sunak. Glede na navedbe vlade so bili oglobljeni zaradi udeležbe na premierjevi rojstnodnevni zabavi junija 2020.

Kršenje zakona očitajo tudi prvaku britanske laburistične stranke Keiru Starmerju, ki je obljubil, da bo odstopil, če ga bo policija kaznovala zaradi domnevnega predvolilnega srečanja na severovzhodu Anglije v aprilu 2021, navaja AFP.

Prekrške britanskim političnim predstavnikom očitajo glede na zakon o ustavitvi javnega življenja med epidemijo covida, ko je bilo zbiranje dveh ali več oseb v notranjosti prepovedano. Izjemoma so se ljudje lahko zbirali, vendar le, če je bilo to potrebno zaradi dela, navaja britanski BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar