Afganistanski predsednik zanika, da je zbežal s 169 milijoni dolarjev

Svet 18. Avg 202121:05 > 19. Avg 2021 08:47 0 komentarjev
Ašraf Gani
Facebook/Ashraf Ghani/via REUTERS

Afganistanski predsednik Ašraf Gani, ki se je potem, ko so Kabul prevzeli talibani, zatekel v Združene arabske emirate, je svoje rojake nagovoril prek posnetka, ki je bil objavljen na njegovi Facebookovi strani. Kot je povedal, je Afganistan zapustil zato, da bi se izognil 'veliki katastrofi'. Zanikal je navedbe, da naj bi državo zapustil z večjo vsoto denarja.

Združeni arabski emirati so sporočili, da so “iz humanitarnih razlogov” sprejeli afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija in njegovo družino. Ta je v nedeljo pobegnil iz Afganistana, ko so se talibani približali prestolnici Kabul in nato prevzeli oblast v državi. V posnetku, ki je bil objavljen na njegovem Facebookovem profilu, je Gani svojo odločitev o begu utemeljil s tem, da se je želel izogniti ‘prelivanju krvi’, in kot je še opisal, ‘veliki katastrofi’.

“Moja zaveza vsem rojakom in ženskam je bila, da se izognem prelivanju krvi in zagotovim mir, stabilnost in razvoj Afganistanu. To je bil moj cilj,” je dejal Gani v videosporočilu. Izrazil je upanje, da se bodo razmere v prihodnjih dneh umirile in da bosta v državi zavladala mir in stabilnost, poroča CNN.

Zaradi pobega tarča kritik

Kot je še pojasnil, so se dogodki odvijali ‘na hitro’, in dodal, da si je prizadeval zagotoviti miren prevzem oblasti talibanov. “Preden sem zapustil državo, sem s talibani sodeloval pri oblikovanju pogajalske skupine, ki bi odločala o pogojih za miren prevzem oblasti, zato da bi Kabul ostal varen,” je povedal.

Med drugim se je dotaknil govoric, da naj bi s seboj v Združene arabske emirate vzel večjo vsoto denarja. Na podlagi ugibanj naj bi namreč Gani pobegnil s 169 milijoni dolarjev (dobrih 144 milijonov evrov). Afganistanski predsednik je te navedbe zanikal in dodal, da so govorice popolnoma neutemeljene in da gre za laži, poroča britanski BBC.

ašraf gani
REUTERS

Zoper Ganija se sicer vrstijo številni očitki in kritike drugih afganistanskih politikov. Do predsednikovega pobega v tujino je bil v ponedeljkovem govoru kritičen tudi ameriški predsednik Joe Biden. 

Gani je sicer postal predsednik leta 2014, februarja lani pa je bil znova izvoljen na položaj predsednika države. V pogovoru za BBC na začetku tega leta je zavrnil strah pred vojaško zmago talibanov. “To ni Vietnam. Vlada se ne bo sesula,” je po pisanju BBC takrat zatrdil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!