Akt o svobodi medijev: kaj so odločili evropski poslanci

Svet 03. Okt 202307:19 > 15:21 1 komentar
evropski parlament
Foto: PROFIMEDIA

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili izhodišče za pogajanja o aktu o svobodi medijev. Ta med drugim predvideva, da morajo države članice zagotavljati pluralnost medijev ter ščititi njihovo neodvisnost pred različnimi interesi. Velikim spletnim platformam pa preprečuje poseganje v medije.

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino sprejel izhodišče za pogajanja o aktu o svobodi medijev.

Poslanci so predlog akta, ki ga je 7. septembra potrdil pristojni parlamentarni odbor, danes sprejeli s 448 glasovi za, 102 proti in 75 vzdržanimi.

Poslanci želijo prepovedati vse oblike vmešavanja v uredniške odločitve medijev in preprečiti zunanje pritiske na novinarje, kot je siljenje v razkritje virov. Uporaba vohunske programske opreme je glede na sprejeti predlog upravičena le kot skrajni ukrep, če jo odredi neodvisen pravosodni organ za preiskavo hudega kaznivega dejanja.

Vsi mediji bi glede na predlog zakonodaje morali objaviti informacije o svoji lastniški strukturi ter poročati o sredstvih, ki jih dobijo od držav, tudi od nečlanic Unije.

Akt o svobodi medijev naj bi velikim spletnim platformam preprečil vmešavanje v medijske vsebine. Parlament med drugim poziva, da bi v ta namen vzpostavili mehanizem za upravljanje nalogov za odstranitev vsebin.

Z novo zakonodajo bo ustanovljen Evropski odbor za medijske storitve. Evropski poslanci želijo, da bi bil neodvisen od Evropske komisije. Zavzemajo se tudi za neodvisno skupino strokovnjakov, ki bi predstavljala medijski sektor in civilno družbo ter svetovala novemu odboru.

V dopoldanski razpravi pred glasovanjem so evroposlanci večinoma podprli predlog akta o svobodi medijev in poudarjali pomen neodvisnega novinarstva za zaščito demokracije, poslanci iz skrajne desnice pa so menili, da gre za vmešavanje Evropske komisije v medije.

Po današnjem sprejetju stališča parlamenta se lahko začnejo pogajanja s Svetom EU o končnem besedilu akta. Svet EU je svoje stališče sprejel junija 2023. Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je v današnji razpravi s poslanci izrazila upanje, da se bodo pogajanja o aktu končala še letos.