Aktualni predsednik Salvadorja razglasil zmago na volitvah in novi mandat

Svet 05. Feb 202408:22 0 komentarjev
Nayib Bukele
Foto: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Dosedanji salvadorski predsednik Nayib Bukele je razglasil zmago na nedeljskih volitvah. Še pred objavo uradnih rezultatov je zatrdil, da je prejel več kot 85 odstotkov glasov, njegova stranka pa da je osvojila 58 od 60 sedežev v parlamentu. Glavni izziv v Bukelejevem drugem mandatu bosta slabo stanje salvadorskega gospodarstva in velik javni dolg, napovedal pa je nadaljevanje represivnega boja proti tolpam. Bukelejeva kandidatura je bila sporna, saj mu je ustava prepovedovala dva zaporedna mandata, vendar pa mu jo je ustavno sodišče omogočilo, saj je tik pred volitvami odstopil.

Predsednik srednjeameriške države Salvador Nayib Bukele je v nedeljo razglasil zmago na predsedniških volitvah za svoj drugi mandat. 42-letni politik, ki mu kljub uspešnemu boju proti nasilju tolp številni očitajo avtokratsko vladanje in kršitve človekovih pravic, je po lastnih navedbah osvojil 85 odstotkov glasov, poroča tiskovna agencija AFP.

“Po naših podatkih smo zmagali na predsedniških volitvah z več kot 85 odstotki glasov,” je dve uri po zaprtju volišč in še pred objavo uradnih izidov na omrežju X sporočil Bukele. Dodal je, da je njegova stranka Nove ideje osvojila 58 od 60 sedežev v parlamentu.

Bukele je prevzel oblast leta 2019, ko so ulične tolpe obvladovale 80 odstotkov države, nasilje pa je v treh desetletjih zahtevalo 120.000 življenj. Marca 2022 je uvedel izredne razmere in vlada je aretirala 75.000 ljudi, večinoma pripadnikov tolp, vendar pa skupine za človekove pravice opozarjajo, da so zaprli tudi nedolžne. Organizacija Amnesty International je decembra v poročilu opozorila na postopno nadomeščanje nasilja tolp z državnim nasiljem in samovoljne aretacije.

Lani je sicer število umorov v revni državi padlo na najnižjo raven v zadnjih treh desetletjih in prebivalci države so za zdaj večinoma zadovoljni z zmanjšanjem nasilja. Bukele je po razglasitvi zmage napovedal nadaljevanje drastičnih ukrepov proti tolpam. “Zakaj je pri nas največ zapornikov na svetu? Ker smo prestolnico umorov na svetu, najnevarnejšo državo na svetu, spremenili v najvarnejšo državo na zahodni polobli,” je dejal.

Bukelejeva kandidatura je bila sporna, saj mu je ustava prepovedovala dva zaporedna mandata, vendar pa jo je njemu zvesto ustavno sodišče interpretiralo po svoje. Kandidaturo mu je dovolilo, če v obdobju pred volitvami odstopi, kar je pred nekaj tedni tudi storil. Glavni izziv v Bukelejevem drugem mandatu bo slabo stanje salvadorskega gospodarstva in visok javni dolg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!