Alec Baldwin med usposabljanjem za uporabo orožja klepetal po telefonu

Svet 01. Feb 202308:17 1 komentar
Alec Baldwin obtožen nenamernega uboja
Foto: David 'Dee' Delgado/REUTERS

Igralec Alec Baldwin je obtožen nenaklepnega uboja, saj je med snemanjem filma Rust oktobra 2021 ustrelil direktorico fotografije Halyno Hutchins. Na prizorišču snemanja je bilo takrat kaotično, z orožjem pa so ravnali nepremišljeno, ugotavlja tožilstvo, saj je ekipa opustila standarde, prakse in protokole varnega ravnanja z orožjem. Med usposabljanjem za varno uporabo orožja se je Baldwin denimo pogovarjal na telefonu.

Tožilstvo je igralca Aleca Baldwina, ki je med snemanjem filma Rust ustrelil direktorico fotografije Halyno Hutchins, obtožilo nenaklepnega uboja in “številnih nepremišljenih dejanj”, poroča BBC. Tudi strokovnjakinja za orožje Hannah Gutierrez Reed je obtožena nenaklepnega uboja.

Sodni dokumenti prikazujejo kaotično stanje na prizorišču snemanja, pristop k varnemu ravnanju z orožjem pa je bil nepremišljen. Baldwin se je med usposabljanjem za uporabo rekvizita pištole denimo po telefonu raztreseno pogovarjal z družinskimi člani, je v izjavi zapisal posebni preiskovalec okrožnega tožilstva Robert Shilling.

Če bi Baldwin s strokovnjakinjo za orožje Gutierrez Reed opravil obvezni varnostni pregled in ne bi usmeril pištole v Hutchins, se tragedija ne bi zgodila, trdi preiskovalec. “Nepremišljen odklon od znanih standardov, prakse in protokola je neposredno povzročil streljanje s smrtnim izidom,” je dejal in dodal, “Baldwin je vedel, da je prvo pravilo varne uporabe orožja, da nikoli ne usmeriš orožja v nekoga, ki ga ne nameravaš ustreliti.”

V obtožnici je opisanih vsaj ducat dejanj, ki so vodila do streljanja. Med drugim se na nenačrtovani vaji ni uporabljala replika strelnega orožja, v nasprotju s protokolom je strokovnjakinja za orožje zapustila prizorišče snemanja, opustili so prakso, da orožje prejme le strokovnjakinja, obenem niso upoštevali pritožb nad pomanjkanjem varnosti. Strokovnjakinja ni izvajala zahtevanih varnostnih pregledov, zaposlena pa je bila brez ustreznih dokazil.

Odvetnika Baldwina in Gutierrez Reed sta napovedala, da bosta obtožbe izpodbijala. Če bosta Alec in Hannah spoznana za kriva, jima grozi do 18 mesecev zapora in 5.000 dolarjev (4.600 evrov) kazni. Po navedbah tožilstva jima bo sodila porota.

prizorišče snemanja filma Rust
Prizorišče snemanja (Foto: Policija Santa Fe/PROFIMEDIA)

Pištola se ni mogla sprožiti sama

Alec Baldwin je zanikal odgovornost za streljanje. V intervjujih je trdil, da ni pritisnil na sprožilec in da se je pištola sprožila sama. Toda fotografije in posnetki s snemanja kažejo, da je igralec vadil streljanje, prst pa je večkrat imel tudi na sprožilcu. Na FBI so ugotovili, da pištole ni mogoče sprožiti brez pritiska na sprožilec.

Igralec toži Gutierrez Reed in druge sodelujoče pri snemanju, ker naj ne bi skrbno preverili pištole. Strokovnjakinja za orožje je dejala, da je preverila, da ne gre za prave naboje, preden je pištolo izročila pomočniku režiserja Davu Halsu. Ta jo je izročil Baldwinu in mu rekel, da pištola ni nabita.

Že prva preiskava dogodka je pokazala določeno stopnjo malomarnosti. Zaradi neizvajanja varnostnih protokolov je Nova Mehika producente kaznovala s 136.000 dolarjev (125.000 evrov) globe.

Hals je priznal krivdo za malomarno uporabo smrtonosnega orožja, piše BBC, in dobil šest mesecev pogojne zaporne kazni. Odvetnik Gutierrez Reed Todd Bullion je Halsa obtožil, da strokovnjakinji ni povedal, da bo za vajo uporabil pravo orožje. Kot pravi odvetnik, je strokovnjakinja Halsa prosila, naj jo pokliče nazaj na prizorišče, če bo Baldwin uporabil pištolo, a tega pomočnik režiserja ni storil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje