Kakšna bo usoda Trumpa? Vrhovno sodišče skeptično do prepovedi kandidature

Svet 08. Feb 202409:45 > 22:23 1 komentar
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Ameriško vrhovno sodišče je prisluhnilo pritožbi Donalda Trumpa glede njegove predsedniške kandidature v Koloradu. Odločitve, ali bo lahko kandidiral za predsednika, še niso sporočili, naj bi jo pa sprejeli hitro.

Ameriško vrhovno sodišče je danes ob zaostrenih varnostnih ukrepih obravnavalo pritožbo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na odločitev vrhovnega sodišča zvezne države Kolorado o odstranitvi njegovega imena z glasovnic za letošnje predsedniške volitve.

Vrhovno sodišče bo odločitev sprejelo hitro, saj ga k temu pozivajo številne zvezne države, kjer prav tako potekajo prizadevanja za izključitev Trumpa iz predsedniške tekme zaradi sprevračanja izida predsedniških volitev 2020, na katerih je izgubil proti demokratu Joeju Bidnu.

Vrhovno sodišče Kolorada je po tožbi državljanov sklenilo, da je Trump zaradi svojih izjav proti izidu volitev, ki so privedle do napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, sodeloval proti uporu v državi. Trumpovi nasprotniki se pri prepovedi kandidature sklicujejo na 3. člen 14. amandmaja k ustavi, ki je bil sprejet po državljanski vojni v 19. stoletju. Ta udeležencem upora ali vstaje prepoveduje zasedanje javnih funkcij.

Trumpovi zagovorniki pa trdijo, da za predsednika ZDA to ne velja, ker 3. člen njega posebej ne omenja, ampak le kongresnike, ministre in elektorje. Trumpov odvetnik Jonathan Mitchell je dejal tudi, da bi moral kongres sprejeti poseben zakon o tem.

Navedel je primer iz leta 1869, ko je sodišče razveljavilo tožbo moškega iz Virginije, ki je skušal svojo obsodbo razveljaviti z argumentom, da je bil sodnik, ki ga je obsodil udeleženec državljanske vojne na strani poražene konfederacije in po 3. členu 14. amandmaja ne bi smel zasedati položaja.

Sodišče je takrat sklenilo, da mora kongres glede tega sprejeti poseben zakon in leta 1870 ga je kongres sprejel, vendar je bil zakon pred drugo svetovno vojno razveljavljen. Mitchell je vztrajal, da brez zakona Trumpa ni mogoče odstraniti z glasovnic. Prav tako je trdil, da za Trumpa ustavno določilo ne velja, ker preden je bil predsednik, ni zasedal javnega položaja, ki zahteva prisego na ustavo.

Predvideva se, da bo odločitev sodnikov na strani Trumpa

Na podlagi vprašanj vrhovnih sodnikov zagovornikom ene in druge strani je mogoče sklepati, da bo konservativna večina sodišča našla pravni razlog za to, da se Trumpa vrne na glasovnice v Koloradu, kar bo potem veljalo za celo državo, poroča televizija ABC.

Vrhovno sodišče ima šest konservativnih članov in tri liberalne sodnice. Z izjemo predsednika vrhovnega sodišča Johna Robertsa, ki je bil skeptičen do argumentov obeh strani, so drugi konservativci zastavljali ostrejša vprašanja zagovornikom Trumpove strani, menijo analitiki televizije ABC.

Pred poslopjem sodišča se je v času argumentov zbralo nekaj deset protestnikov – večinoma Trumpovih nasprotnikov. Trumpa v Washington ni bilo, ker je danes na strankarskih zborovanjih za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata v Nevadi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje