Ali bosta Harry in Meghan ostala brez nazivov zaradi Netflixovega dokumentarca?

Magazin 09. Dec 202212:06 0 komentarjev
netflix dokumentarna serija Harry & Meghan
Profimedia

Po objavi Netflixove dokumentarne serije o princu Harryju in Meghan Markle so se nanju (in omenjeni dokumentarni film) zgrnile številne kritike. Medtem ko nekateri gledalci omenjeno dokumentarno serijo opisujejo kot razočaranje, poslanec britanskih konservativcev napoveduje celo pripravo zakona, po katerem bi vojvodi in vojvodinji Susseški odvzeli kraljeve nazive.

Potem ko je Netflix včeraj objavil prve tri dele napovedovane dokumentarne serije Harry & Meghan, v kateri vojvoda in vojvodinja Susseška (med drugim) medije obtožujeta, da so ju uničili, kraljevo družino pa, da ni razumela, da prinčeva nevesta potrebuje zaščito, Guardian poroča o politikih, ki so se odzvali na Netflixovo serijo.

Poslanec konservativne stranke Bob Seely je za tiskovno agencijo PA povedal, da bi lahko v začetku prihodnjega leta predlagal kratek zasebni poslanski predlog zakona, s katerim bi skušal spremeniti zakon o odvzemu nazivov iz leta 1917. Gre za zakon, ki je odvzemal kraljeve nazive tistim, ki so v prvi svetovni vojni podpirali Nemčijo. Kot je dejal Seely, je o predlogu zakona premišljeval še pred objavo omenjenega dokumentarnega filma, ob tem pa se je spraševal, zakaj princ Harry še vedno uporablja naziv, medtem ko “hkrati smeti institucijo monarhije in svojo družino”. Če bo zakon sprejet, bodo poslanci glasovali o resoluciji, ki bi tajnemu svetu dala pristojnost, da Harryju in Meghan zniža kraljevi status. Predlogi zakonov, ki jih predložijo posamezni poslanci in nimajo podpore vlade, redko dobijo glasove, potrebne za sprejetje v parlamentu.

“Gre za politično vprašanje,” je ob tem dejal Seely. “Poleg tega, da blati družino in v javnosti monetizira svoje trpljenje, napada tudi nekatere pomembne institucije v tej državi,” je povedal Seely.

Laburistična poslanka Rachael Maskell je v parlament že vložila predlog zakona, ki bi monarhu podelil nova pooblastila za odvzem nazivov ali pa bi parlamentarni odbor odločil, da je treba naziv odvzeti. Pred tem je dejala, da so ji volilci jasno povedali, da želijo, da se princu Andrewu, ki je zaradi obtožb o spolnih napadih že izgubil vse vojaške nazive, odvzame kraljevski naziv.

Britanski minister za zaposlovanje Guy Opperman je te dni izkoristil nastop v BBC-jevi oddaji Question Time in gledalce pozval, naj bojkotirajo Netflix. “Mislim, da to nima bistvenega vpliva na kraljevo družino. Vsekakor ga ne bom gledal. Vse pozivam, naj bojkotirajo Netflix in poskrbijo, da se bomo osredotočili na stvari, ki so pomembne,” je dejal.

Prvi odzivi na Netflixovo serijo negativni

V seriji, objavljeni v četrtek, vojvoda in vojvodinja obtožujeta medije, da so ju “uničili”, preden sta zapustila Združeno kraljestvo, in pravita, da kraljeva družina ni razumela, da Harryjeva bodoča nevesta potrebuje zaščito.

Kot poroča BBC, so bili prvi trije deli dokumentarne serije o vojvodi in vojvodinji Susseški razočaranje, saj gledalci niso dobili odgovorov na nekatera ključna vprašanja, ki so bila v ospredju vseh napovednikov: Kdo je podtikal zgodbe o paru? Kdo je vodil vojno proti Meghan, ki je ustrezala agendam drugih ljudi? Kdo je igral umazano igro?

Sicer so se že po objavi prvega napovednika dokumentarne serije oglasili kritiki, ki pravijo, da so ustvarjalci serije ob pripravi napovednikov uporabili zavajajoče video izseke oziroma fotografije. BBC je objavil vse sporne fotografije in posnetke z razlago, kje so bile zares posnete in objavljene ter kje so na voljo. Če omenimo zgolj eno od teh, ki jih navajajo mediji, se v prvem napovedniku pojavi posnetek gruče fotografov z objektivi v rokah, medtem ko se v ozadju sliši Harryjev glas, ki pravi, da je moral narediti vse, da bi zaščitil svojo družino. Omenjena fotografija je bila po analizah novinarjev v resnici posneta na premieri Harryja Potterja leta 2011, ko Harry in Meghan sploh še nista bila par.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!