Ali so napadi morskih psov pogosti in kako se pred njimi zaščititi?

Svet 11. Jun 202310:58 1 komentar
Morski pes.
Morski pes. (Foto: PROFIMEDIA)

Del obale Rdečega morja v Egiptu, dolg 74 kilometrov, bo ostal do konca današnjega dne zaprt zaradi napada morskega psa, v katerem je življenje izgubil mladi Rus Vladimir Popov. Ali so napadi morskih psov pogosti, kako se jim izogniti ter kaj storiti, če se znajdete iz oči v oči z morskim psom?

Egiptovsko okoljsko ministrstvo je sinoči sporočilo, da je v vodah blizu Hurgade po napadu tigrastega morskega psa umrl moški. Oblasti so zaprle 74-kilometrski del obale in napovedale, da bo predel ostal zaprt do nedelje.

Na videoposnetku, ki kroži po spletu, je mogoče videti moškega, ki plava v vodi, nato pa ga večkrat napade morski pes. Ta ga obkroži in nato potegne pod vodo. Posnetek naj bi predstavljal napad na ruskega turista Vladimirja Popova. Ministrstvo je pozneje sporočilo, da je morskega psa ujelo in ga preiskuje v laboratoriju, da bi poskušalo ugotoviti razloge za redek napad.

Obala Hurgade.
Obala Hurgade. (Foto: PROFIMEDIA)

Ali so napadi morskih psov pogosti?

Napadi morskih psov so v obalnih regijah Rdečega morja redki. Vendar sta bila leta 2022 v Hurgadi v nekaj dneh dva smrtna napada. Umrla sta avstrijski in romunski turist, poroča nova.rs.

Egiptovska letovišča ob Rdečem morju, vključno s Hurgado in Šarm el Šejkom, se ponašajo z nekaterimi najbolj znanimi plažami v državi in ​​so priljubljena med evropskimi turisti. Potapljače privlačijo strma pobočja koralnih grebenov, kjer se skriva bogato in barvito morsko življenje.

Tigrasti morski psi pa so velike vrste, ki živijo v tropskih in zmernih vodah. Sodijo med morske pse, ki jih International Shark Attack File največkrat navaja, ko govori o neizzvanih napadih na ljudi, poroča AP.

Mednarodna baza podatkov o napadih morskih psov pa pravi, da je relativno tveganje za napad zelo nizko. Možnost, da vam morski pes vzame življenje, je približno 1 proti 4 milijonom.

Morski pes
PROFIMEDIA

Kako ravnati v primeru napada?

Obstajajo številni preventivni ukrepi, s katerimi lahko dodatno zmanjšate tveganje za napad. Nasveti vključujejo izogibanje nočnemu kopanju, vstopu v vodo, če krvavite, in seveda plavanju na območju, kjer je bil opažen morski pes.

Plavalcem svetujejo tudi, naj ostanejo v skupinah, saj morski psi pogosteje lovijo posameznike. Ko pa ste v vodi, se vzdržite pretiranega čofotanja in plavajte v neposredni bližini obale.

Če pa morski pes napade, International Shark Attack File pravi, da je najboljša strategija, da ga udarite po konici nosu ali ciljate na ranljiva mesta, kot so škrge in oči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje