Alternativne Nobelove nagrade borcem za podnebje in človekove pravice

Svet 29. Sep 202110:30 > 13:12 0 komentarjev
Nobelova nagrada
PROFIMEDIA

Letošnji prejemniki nagrade Right Livelihood ali t. i. alternativne Nobelove nagrade so trije aktivisti iz Kameruna, Rusije in Kanade ter organizacija iz Indije. Nagrade so si prislužili zaradi svojih prizadevanj na področju človekovih pravic in boja proti podnebnim spremembam.

Letošnji prejemniki nagrade Right Livelihood ali t. i. alternativne Nobelove nagrade so aktivisti in organizacije, ki se borijo za človekove pravice in proti podnebnim spremembam, so sporočili organizatorji. Dobitniki nagrad prihajajo iz Kameruna, Rusije, Kanade in Indije.

 

Alternativna Nobelova nagrada gre letos tako v roke pravnice Marthe Wandou iz Kameruna, ki spodbuja izobraževanje deklic, ruskemu okoljevarstveniku Vladimirju Slivjaku, kanadski borki za pravice avtohtonih prebivalcev Fredi Huson in indijski okoljski organizaciji Legal Initiative for Forest and Environment (Life), poročajo tuje tiskovne agencije.

“Uspešno se zavzemajo za boljšo prihodnost”

“Ob zaostrovanju podnebne in okoljske krize, nesmiselnega nasilja in zlorab človekovih pravic se uspešno zavzemajo za boljšo prihodnost s pomočjo solidarnosti in organizacije,” je sporočil direktor inštituta Right Livelihood Ole von Uexküll. Vsi neomajno mobilizirajo ljudi in prikazujejo, kaj lahko dosežejo gibanja, je dodal.

“Alternativno Nobelovo nagrado” je leta 1980 vzpostavil švedsko-nemški filantrop Jakob von Uexküll, potem ko švedska akademija, ki skrbi za podelitev Nobelovih nagrad, ni hotela vzpostaviti nagrad za področje zaščite okolja in mednarodnega razvoja. Nagrade so vredne milijon švedskih kron, kar znaša okoli 98.000 evrov, in želijo spodbuditi nadaljevanja dela nagrajencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!