Ambiciozne napovedi Facebooka: v izdelavi super računalnik z umetno inteligenco

Svet 25. Jan 202218:09 0 komentarjev
Facebook
PROFIMEDIA

Starševsko podjetje Facebooka Meta je sporočilo, da izdeluje enega najhitrejših super računalnikov z umetno inteligenco doslej. Delovati bi naj začel sredi letošnjega leta in podjetje upa, da bo z njim postavilo temelje svojemu projektu virtualne realnosti metaverse, ki bi naj povsem spremenil internet.

Tako imenovani super računalniki so izjemno hitri in mogočni stroji za kompleksne kalkulacije, ki jih navadni računalniki ne zmorejo. Meta ni sporočila, kje bo njen računalnik nameščen in koliko bo stal. Računalnik naj bi sicer že deloval, čeprav ga še vedno izdelujejo. Poimenovali so ga “AI Research SuperCluster (RSC)”. Z njegovo pomočjo naj bi sestavili boljše modele umetne inteligence, ki se lahko učijo na več tisoč milijardah primerov in delujejo z več sto različnimi jeziki istočasno, pri čemer analizirajo besedila, podobe in video.

Meta namerava v računalnik vnesti podatke o svojih potrošnikih in glede na dosedanje izkušnje s Facebookom in podatkih o uporabnikih ciniki pravijo, da se verjetno rojevajo novi škandali s kršenjem zasebnosti. “Upamo, da nam bo RSC pomagal zgraditi popolnoma nov sistem umetne inteligence, omogočil simultano zvočno prevajanje večjim skupinam ljudi z različnimi jeziki, tako da lahko nemoteno sodelujejo pri raziskovalnih projektih ali pri razvedrilu z igrami,” je sporočila Meta.

Njen super računalnik se zanaša na čipe za grafično obdelavo, ki se uporabljajo za algoritme učenja, tako da razumejo, kaj je na podobi, analizirajo besedilo in prevajajo različne jezike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!