Ameriška pametna bomba, ki ladjo razpolovi in potopi v manj kot minuti

Svet 03. Maj 202221:17 1 komentar
Ladja
AFResearchLab/YOUTUBE

Učinek novega ameriškega protiladijskega orožja je takšen, kot da bi ladjo zadel težek torpedo.

Ameriške letalske sile so objavile videoposnetek, na katerem njihova najnovejša pametna protiladijska bomba zadene ladjo na morju. Ladja se po močni eksploziji prepolovi in potopi v manj kot minuti. Objavljeni videoposnetek prikazuje modificirano strelivo za neposredni napad GBU-31/B (JDAM) med nedavno eksperimentalno demonstracijo. To vodeno bombo razvijajo kot del programa Quicksink.

V Raziskovalnem laboratoriju letalskih sil (AFRL), ki upravlja program Quicksink, so pojasnili le, da je bila uničena stara tovorna ladja, poroča The War Zone. Ko Quicksink zadene tovorno ladjo, se ta dvigne iz vode, uničenje njene kobilice se vidi v eksploziji. Ladja je po tem zelo hitro potonila. Učinek novega orožja je takšen, kot bi ladjo zadel težek torpedo, na primer ameriški Mk 48.

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Strelivo Quicksink je modificirani GBU-31/B, ki združuje zdajšnji paket za vodenje inercialnega navigacijskega sistema s pomočjo GPS (INS) v repu, z novim sledilnikom, nameščenim na sprednjem delu. Ta pomorski sledilnik za vse vremenske razmere, za katerega se zdi, da vključuje vsaj RF/radarski sledilnik, omogoča orožju, da išče in nato najde svoj cilj v zadnjih fazah leta.

Bomba je najprej usmerjena v splošno tarčo prek lansirne plošče ali senzorja zunaj ladje. Spodnji priloženi računalniško ustvarjeni videoposnetek prikazuje celoten namišljeni profil napada s tem orožjem.

Ni jasno, ali ima strelivo Quicksink dodatne modifikacije bojne glave za optimizacijo za protiladijsko vlogo. Več operacij fuzije je že na voljo za JDAM, kot je tista, ki bi morala odložiti detonacijo bombe, dokler ne prebode spodnjega trupa ladje, in bi lahko ustvarila učinek dviganja in loma, ki ga vidimo v prvem videoposnetku.

Pomembno je omeniti, da ladja v tem testu očitno ni bila zgrajena v skladu z vojaškimi standardi in ni znano, ali bi strelivo lahko imelo podobne učinke, če bi zadelo pravo vojno ladjo. Ker ima tipični JDAM najdaljši učinkovit domet le okoli 24 kilometrov, je verjetno, da se bo orožje Quicksink uporabljalo proti slabše branjenim ciljem ali na območjih, kjer je zračna obramba že nevtralizirana, glede na to, kako blizu cilju bi morala biti izstrelilna platforma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje