Ameriške obveščevalne agencije: Koronavirus ni bil ustvarjen kot orožje

Koronavirus 30. Okt 202114:27 5 komentarjev
Ilustracija koronavirusa
Reuters

Ameriške obveščevalne agencije so objavile končno poročilo o izvoru koronavirusa. Možni sta obe teoriji, tako prenos iz živali na človeka kot incident v laboratoriju. Ugotavljajo pa, da koronavirus ni bil ustvarjen kot orožje.

Ameriške obveščevalne agencije pravijo, da morda nikoli ne bodo mogle identificirati izvora covida-19. So pa ugotovile, da ni bil ustvarjen kot biološko orožje.

Urad direktorja državnih obveščevalnih služb v posodobljeni oceni (okvirni zaključki so bili objavljeni avgusta) piše, da sta možni obe teoriji o začetku koronavirusa: tako prenos z živali na človeka kot laboratorijski incident, poroča BBC. Štiri agencije so ‘z nizkim prepričanjem’ zaključile, da je virus preskočil z živali na človeka, ena pa s srednjo, da je rezultat laboratorijskega incidenta. Za dokončen sklep pa ni bilo dovolj informacij.

Poročilo preiskavah, ki jih je ukazal predsednik ZDA Joe Biden, navaja, da kitajski uradniki za obstoj virusa niso vedeli pred izbruhom v Wuhanu konec leta 2019. Navedeno pa je tudi, da Kitajska še naprej ovira preiskavo izbora virusa in se upira izmenjavi informacij.

Biden preiskavo zahteval maja

Kitajska je prve primere koronavirusne bolezni povezala s tržnico z morskimi sadeži v Wuhanu. Znanstveniki so zaradi tega domnevali, da je virus prešel iz živali na ljudi. Nato pa so ameriški mediji v začetku letošnjega leta objavili več dokazov, da bi lahko virus izviral iz Wuhanskega laboratorija, morebiti namerno.

Biden je maja obveščevalnim službam naročil, naj raziščejo izvor virusa in teorije o tem, da izvira iz laboratorija. Možnost tega scenarija Kitajska zavrača.

Kitajska: Poteze ZDA so popolna politična farsa

Kitajska je do ameriškega poročila o izvoru covida-19 kritična. “Poteze ZDA, ki se pri raziskovanju izvora koronavirusa zanašajo na svoj obveščevalni aparat in ne na znanstvenike, so popolna politična farsa,” je o preiskavah za Reuters povedalo kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu. “Podpiramo znanstveno utemeljena prizadevanja za sledenje izvoru virusa, še naprej ostajamo aktivno vključeni. Odločno pa nasprotujemo poskusom politizacije tega vprašanja.”

Po vsem svetu je bilo potrjenih okoli 240 milijonov okužb s covidom-19, več kot 4,9 milijona covidnih bolnikov je umrlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje