Ameriškemu novinarju odredili pripor: Še naprej zahtevamo, da ga Rusija izpusti

Svet 18. Apr 202314:51 1 komentar
Evan Gershkovich
PROFIMEDIA

Pridržan ameriški novinar Evan Gershkovich je po aretaciji v Rusiji stopil pred sodnike. Na obravnavi so mu zavrnili prošnjo za izpustitev in mu odredili pripor. "Obtožbe so neutemeljene. Še naprej zahtevamo, da ga Rusija izpusti," je dejala na stopnišču sodišča.

Ameriški novinar Evan Gershkovich je po aretaciji v Rusiji konec marca zaradi domnevnega vohunjenja danes prvič stopil pred sodnike v Moskvi. Na delno odprti obravnavi so mu potrdili pripor in zavrnili prošnjo za izpustitev na prostost pred začetkom sojenja ob plačilu varščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je obravnavalo novinarjevo pritožbo proti predkazenskemu priporu. Po zaslišanju za zaprtimi vrati je sodnik sporočil, da bo odredba o priporu “ostala nespremenjena”. Gershkovich je v ruščini odgovoril, da razume, in se zahvalil.

Njegova odvetnica je povedala, da ima borbenega duha. “Trenira in ve, da ga ljudje podpirajo,” je po obravnavi povedala Maria Korčagina.

Ameriška veleposlanica v Rusiji Lynn Tracy, ki je novinarja v nedeljo prvič obiskala v priporu, pa je po odločitvi sodišča izpostavila, da mu bodo še naprej pomagali in zahtevali konzularni dostop do njega. “Obtožbe so neutemeljene. Še naprej zahtevamo, da ga Rusija izpusti,” je dejala na stopnišču sodišča.

Obravnava je bila delno odprta. Novinarji so bili namreč lahko prisotni v sodni dvorani na njenem začetku in ob objavi odločitve, ne pa tudi med zaslišanjem. Ob začetku obravnave novinarji ameriškemu kolegu, ki je bil v stekleni kletki, niso smeli postaviti vprašanj, on pa tudi ni ničesar rekel.

Gershkovicha, 31-letnega dopisnika časnika Wall Street Journal, so v Rusiji priprli konec marca, ko je poročal iz Jekaterinburga. Rodil se je v ZDA judovskima emigrantoma iz Sovjetske zveze.

Po aretaciji so ga preiskovalci ruske obveščevalne službe FSB v začetku meseca obtožili vohunjenja v interesu ZDA. Vse obtožbe je odločno zanikal in izjavil, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. V preiskovalnem priporu bo ostal do 29. maja, medtem ko čaka na sojenje. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

Po poročanju medijev je Gershkovich v času, ko so ga priprli, pripravljal poročilo o odnosu Rusov do rekrutiranja ruske najemniške vojaške skupine Wagner, ki je aktivna na fronti v Ukrajini.

Ruske oblasti so novinarja aretirale v času, ko so se odnosi Moskve in Washingtona zaradi vojne v Ukrajini močno poslabšali. Washington že dlje časa obtožuje Moskvo, da samovoljno aretira državljane ZDA, da bi si v zameno zagotovila izpustitve pridržanih Rusov.

Njegova aretacija je naletela na mednarodno obsodbo, ob ZDA tudi številnih drugih držav in novinarskih organizacij. Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je danes znova pozval k njegovi takojšnji izpustitvi.

“Njegovo mesto je na terenu, od koder bi moral poročati, ne pa v stekleni kabini v moskovski sodni dvorani,” je tvitnil IPI v izjavi s ključnikom osvobodi Evana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje