Rusija pridržala novinarja Wall Street Journala

Svet 30. Mar 202311:16 > 17:30 0 komentarjev
Evan Gershkovich
Novinar Evan Gershkovich (Foto: evangershkovich.com)

Ruske oblasti so zaradi suma vohunjenja za ameriško vlado pridržale novinarja časopisa Wall Street Journal Evana Gershkovicha. Pravijo, da je zbiral informacije o dejavnostih enega od podjetij ruske vojaške industrije, ki so predmet državne skrivnosti. Okrožno sodišče v Moskvi je zanj odredilo dvomesečni pripor.

V Rusiji so zaradi suma vohunjenja pridržali novinarja ameriškega časopisa Wall Street Journal.

Ruska varnostna služba FSB je v izjavi, ki so jo povzeli ruski državni mediji, navedla, da je ameriški državljan Evan Gershkovich “po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so predmet državne skrivnosti”, in sicer o dejavnostih enega od podjetij ruske vojaške industrije.

“FSB je ustavila nezakonite dejavnosti ameriškega državljana Gershkovicha Evana, dopisnika moskovskega biroja ameriškega časnika The Wall Street Journal, akreditiranega pri ruskem zunanjem ministrstvu, osumljenega vohunjenja v interesu ameriške vlade,” so zapisali.

Novinarja naj bi aretirali v Jekaterinburgu v osrednjem delu države, zoper njega pa so uvedli kazenski postopek. Kasneje je moskovsko okrožno sodišče zanj odredilo pripor “za obdobje enega meseca in 29 dni, to je do 29. maja 2023”, poroča francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da je v Rusiji za vohunjenje zagrožena kazen do 20 let zapora. Medij še poroča, da gre za prvega novinarja ameriškega medija, ki je bil aretiran zaradi obtožb vohunjenja v Rusiji od hladne vojne naprej.

Novinarjev primer naj bi bil zaradi “pomembnih informacij, ki jih vsebuje” označen za “strogo zaupen”, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na ruske organe pregona.

Po besedah tiskovne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Marije Zaharove in tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova so Gershkovicha “ujeli na delu”. Peskov je ob tem posvaril pred morebitnimi povračilnimi ukrepi ZDA proti ruskim novinarjem. “Upamo, da se to ne bo zgodilo in se tudi ne sme zgoditi,” je dejal.

31-letni Gershkovich, ki se je pred sodiščem izrekel za nedolžnega, sicer govori rusko. Njegovi starši živijo v Združenih državah Amerike (ZDA), vendar so po rodu iz nekdanje Sovjetske zveze. Francoska tiskovna agencija AFP ob tem navaja, da je novinar, preden se je pridružil Wall Street Journalu, delal kot dopisnik za AFP v Moskvi. Pred tem je poročal tudi za spletni časnik Moscow Times z novicami v angleškem jeziku.

To sicer ni edini primer, da je Rusija pridržala ameriškega državljana zaradi suma vohunjenja. Ruske oblasti so decembra 2018 aretirale in obtožile vohunjenja nekdanjega marinca Paula Whelana. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v začetku meseca v pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 pozval k temu, da ga izpustijo.

Organizacija Novinarji brez meja (RSF) je medtem izrazila zaskrbljenost zaradi novinarjevega prijetja, ki je po njihovem prepričanju videti kot maščevanje, in pojasnila, da je Gershkovich “preiskoval vojaško podjetje Wagner – skupino plačancev, ki ima pomembno vlogo v ruski kampanji v Ukrajini”. Wall Street Journal je v odzivu na prijetje novinarja sporočil, da je “zelo zaskrbljen” za njegovo varnost, in zahteval njegovo takojšnjo izpustitev. Ob tem je odločno zavrnil obtožbe FSB proti njemu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!