Ameriški kongres znova voli svojega predsednika

Svet 20. Okt 202308:10 0 komentarjev
Kapitol
Foto: PROFIMEDIA

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo danes ponovno skušal izvoliti svojega predsednika po tem, ko je republikanec iz Ohia Jim Jordan bil na glasovanju dvakrat neuspešen. Mediji so sprva poročali, da Jordan začasno odstopa od kandidature v korist vršilca dolžnosti predsednika Patricka McHenryja, a kot kaže, je pripravljen poskusiti znova.

Po drugem Jordanovem porazu, ko je proti njemu glasovalo 22 republikanskih kolegov, so posamezni poslanci sporočali, da so se zmenili, da bodo McHenryju do konca leta podelili polna pooblastila za zakonodajno delo, Jordan pa bo potem spet poskusil priti do predsedniškega stolčka januarja 2024.

To je veljalo le nekaj ur, nakar se je Jordan odločil, da bo danes poskusil še tretjič. V dveh krogih glasovanja je obakrat dobil manj glasov kot kandidat demokratske manjšine Hakeem Jeffries. Predstavniški dom je 3. oktobra odstavil svojega predsednika Kevina McCarthyja, republikanci pa niso imeli alternative. Največ podpore je na internih volitvah dobil vodja večine Steve Scalise, ki pa se je odpovedal kandidaturi, ko je uvidel, da ne more priti do 217 glasov.

Če bo Jordan, ki ga podpira bivši predsednik ZDA Donald Trump, vztrajal še naprej, se lahko ponovi zgodba iz januarja letos, ko je McCarthy za izvolitev potreboval kar 15 krogov glasovanj. Razlika je v tem, da so McCarthyja ovirali skrajno konservativni republikanci, Jordana pa ovirajo zmernejši poslanci.

Predsednik ZDA Joe Biden je v sinočnjem televizijskem nagovoru napovedal, da bo danes poslal v kongres prošnjo za potrditev vojaške pomoči Izraelu in Ukrajini, vendar pa brez predsednika s polnimi pooblastili predstavniški dom tega ne more odobriti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!