Ameriški novinar bo v ruskem zaporu še do konca avgusta

Svet 23. Maj 202318:01 2 komentarja
Evan Gershkovich
PROFIMEDIA

Rusko sodišče je podaljšalo pripor ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu zaradi domnevnega vohunjenja.

Rusko sodišče je ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki so ga oblasti marca aretirale zaradi domnevnega vohunjenja, podaljšalo pripor do 30. avgusta.

“Sodišče je sprejelo zahtevo preiskovalcev za podaljšanje preventivnega ukrepa v obliki pripora do 30. avgusta,” je sporočilo sodišče.

Gershkovicha, 31-letnega dopisnika časnika Wall Street Journal, so v Rusiji priprli konec marca, ko je poročal iz Jekaterinburga. Po aretaciji so ga preiskovalci ruske obveščevalne službe FSB v začetku aprila obtožili vohunjenja v interesu ZDA.

Vse obtožbe je odločno zanikal in izjavil, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

Gershkovich je prvi tuji novinar, ki so ga v Rusiji aretirali zaradi “vohunjenja” po razpadu Sovjetske zveze. Trenutno je zaprt v moskovskem zaporu Lefortovo.

Po poročanju medijev je v času, ko so ga priprli, pripravljal poročilo o odnosu Rusov do rekrutiranja ruske najemniške vojaške skupine Wagner, ki je aktivna na fronti v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje