Ameriški rušilec naj bi brez dovoljenja Kitajske vstopil v njene ozemeljske vode

Svet 25. Nov 202316:16 1 komentar
Amelia Earhart in USS Hopper
Rušilca Amelia Earhart in USS Hopper (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska vojska je v soboto sporočila, da je ameriški mornariški rušilec vstopil v kitajske teritorialne vode brez odobritve kitajske vlade.

Po trditvah kitajskih oblasti naj bi v njihove ozemeljske vode brez dovoljenja vstopil ameriški rušilec USS Hopper, poroča Reuters. Kot je sporočilo južno poveljstvo Ljudske osvobodilne vojske Kitajske, je kitajska vojska zato na območje napotila mornariške in zračne sile, ki sledijo, spremljajo in opozarjajo ameriško plovilo.

Kot je poveljstvo še zapisalo v objavi na uradnem računu WeChat, incident samo dokazuje, da so ZDA resničen ustvarjalec varnostnega tveganja v Južnokitajskem morju.

Do tokratnih trenj je prišlo le nekaj dni po tem, ko je Kitajska obtožila Filipine, da za patruljiranje v Južnokitajskem morju angažirajo tuje sile. Pri tem se je Kitajska sklicevala na skupne patrulje, ki jih od torka skupaj izvajajo filipinske in ameriške sile, še piše Reuters.

V začetku tega meseca sta imeli sicer ZDA in Kitajska “odkrite” pogovore o pomorskih vprašanjih, vključno s spornim Južnokitajskim morjem. Ameriška stran je poudarila svojo zaskrbljenost glede, po njihovih besedah, nevarnih in nezakonitih kitajskih dejanj v Južnokitajskem morju, je takrat sporočilo ameriško zunanje ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje