Ameriški senat dosegel dogovor: v zameno za pomoč Ukrajini strožji mejni nadzor

Svet 05. Feb 202408:00 2 komentarja
Ukrajinsko topništvo na fronti v Zaporožju
Ukrajinsko topništvo na fronti v Zaporožju (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

V ameriškem senatu so pogajanja po dolgi blokadi prinesla dogovor o 118-milijardnem paketu pomoči za nekatere ameriške partnerske države. Paket obsega tudi 60 milijard dolarjev pomoči Ukrajini, ki so jo dalj časa blokirali republikanski senatorji. Odobritev pomoči so pogojevali z zaostritvijo zakonodaje glede migracij in varnosti na južni meji, v kar so demokrati privolili. Vendar podpora v predstavniškem domu kongresa ni zagotovljena, prav tako pa k zavrnitvi dogovora poziva Donald Trump.

Pogajalci ameriškega zveznega senata so v nedeljo dosegli dogovor o predlogu nekaj več kot 118 milijard dolarjev vrednega zakona, ki bi zagotovil pomoč Ukrajini, Izraelu in med drugim tudi Tajvanu.

Predlog so pripravili republikanski senator James Lankford, demokrat Chris Murphy in neodvisna senatorka Kyrsten Sinema, objavila pa ga je predsednica senatnega odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev, demokratka Patty Murray.

Gre za predlog zakona o dodatni proračunski porabi, za katerega je predsednik Joe Biden v delu, ki zadeva 60 milijard dolarjev pomoči Ukrajini, zaprosil že pred štirimi meseci. Republikanci so potrditev pogojevali z zaostritvijo zakonodaje glede migracij oziroma varnosti na južni meji, v kar je Biden skupaj z demokrati privolil. Senat naj bi predlog potrdil že v naslednjem tednu, vendar pa republikanska večina v predstavniškem domu še ni prepričana.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump namreč republikance poziva, naj kompromisa ne sprejmejo, ker noče, da ZDA še naprej podpirajo Ukrajino, neurejen položaj na meji pa mu ustreza za pridobivanje podpore volilcev pred letošnjimi predsedniškimi volitvami.

Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson
Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson (Foto: REUTERS/Anna Rose Layden)

Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson je v nedeljo na televiziji NBC krivdo za zastoj valil na Bidna in demokrate, čeprav tudi nekateri republikanci v predstavniškem domu zatrjujejo, da je predlog največ, kar lahko dobijo, in je dober. Vendar pa je od Johnsona, ki je priznal, da o tem redno govori s Trumpom, odvisno, ali bodo o predlogu v predstavniškem domu sploh glasovali.

Poleg 60 milijard dolarjev za Ukrajino je v predlogu 14 milijard za Izrael in deset milijard za humanitarne potrebe v Gazi, na Zahodnem bregu, v Ukrajini in drugje po svetu. Nekaj več kot štiri milijarde dolarjev pa je predvidenih za Tajvan oziroma za “podporo partnerjem v indo-pacifiški regiji”, poroča ameriška televizija ABC.

Glede meje dogovor med drugim predvideva, da jo mora vlada zapreti, če v tednu dni naštejejo povprečno 4.000 nezakonitih prestopov meje na dan. Biden se s tem strinja. Predlog prav tako uvaja strožje ukrepe proti migrantom, ki želijo zavetišče v ZDA. Pospešili bi se postopki za izgon iz ZDA, mejna služba pa bi dobila več denarja za bolj učinkovito delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje