Ameriški senat potrdil podaljšanje proračunskega financiranja zveznih agencij

Svet 30. Sep 202122:32 0 komentarjev
Janet Yellen
Al Drago/Pool via REUTERS

Ameriški senat je potrdil predlog zakona za začasno podaljšanje proračunskega financiranja agencij zvezne vlade, kar je kmalu zatem storil še predstavniški dom kongresa.

Ameriški senat je s 65 glasovi proti 35 potrdil predlog zakona za začasno podaljšanje proračunskega financiranja agencij zvezne vlade, kar je kmalu zatem storil še predstavniški dom kongresa z izidom glasovanja 254 proti 175.

Opolnoči novo proračunsko obdobje

Opolnoči po krajevnem času se v ZDA začne novo proračunsko leto 2022, za katero proračuna kongres še ni potrdil. Brez predloga za začasno podaljšanje financiranja, ki velja do 3. decembra, bi vladnim agencijam zmanjkalo denarja za delovanje in bi se morale zapreti. Do 3. decembra bo treba potrditi proračun, bolj verjetno pa je, da bo potrebno novo začasno podaljšanje.

Senatni demokrati so že v začetku tedna predlagali podoben ukrep, ki pa so mu dodali tudi povišanje meje javnega dolga. Republikanci so potem ta predlog blokirali. Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je kongres obvestila, da bo vladi 18. oktobra zmanjkalo denarja za odplačevanje sedaj že 28.000 milijard dolarjev vrednega dolga.

Predstavniški dom je kmalu za senatom z 254 glasovi proti 175 predlog prav tako potrdil in ga poslal v podpis predsedniku ZDA Josephu Bidnu. Vodja senatne večine Chuck Schummer je potrditev predloga označil za žarek upanja možnosti sodelovanja strank v razdeljenem kongresu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!