Odobritev 1.200 milijard za proračun ameriške vlade razburja republikance

Svet 22. Mar 202420:05 0 komentarjev
Stavba ameriškega kongresa na Kapitolu
Foto: PROFIMEDIA

Predstavniški dom kongresa ZDA je danes ameriški vladi zagotovil 1.200 milijard dolarjev za tekoče proračunsko leto, potem ko ji je zaradi negotovega financiranja grozilo zaprtje.

Sprejetje predloga zakona je sprožilo nezadovoljstvo dela republikanskih kongresnikov, ki zahtevajo odstop predsednika doma iz lastnih vrst Mika Johnsona.

Johnson ima enake težave s skrajnimi republikanci, kot jih je imel njegov predhodnik Kevin McCarthy. Ta je lani oktobra zaradi dogovora z demokrati o podaljšanju začasnega financiranja vlade predsednika Joeja Bidna izgubil položaj.

Del republikancev potezo vidi kot izdajo

Današnje sprejetje predloga zakona o financiranju vlade v tekočem proračunskem letu, ki traja do konca septembra, isti del republikancev vidi kot izdajo, zaradi katere zahtevajo Johnsonov odstop. Za sprejetje predloga je glasovalo 286 kongresnikov, 134 pa jih je bilo proti, od tega 23 demokratov in 112 republikancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Noben republikanec v predstavniškem domu z mirno vestjo ne more glasovati za ta predlog zakona,” je dejala kongresnica Marjorie Taylor Greene iz Georgie, katere somišljeniki si prizadevajo, da bi Bidnova vlada ostala brez denarja. Dodala je, da gre pri današnjem sprejetju predloga zakona za “popoln odklon” od načel republikanske stranke. Ob tem je tudi napovedala, da bodo o usodi Johnsona glasovali po veliki noči.

Predlog zakona o financiranju mora sicer zdaj potrditi še senat, ki ga obvladajo demokrati in kjer naj bi obstajala zadostna podpora za njegovo sprejetje, navaja britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!