Prelomnica na področju jedrske fuzije: prvič ustvarili višek energije

Svet 13. Dec 202214:11 > 18:00 1 komentar
Lawrence Livermore National Laboratory
Lawrence Livermore National Laboratory/Twitter

Znanstveniki so v nacionalnem laboratoriju v Kaliforniji prvič uspešno izvedli reakcijo jedrske fuzije, ki je ustvarila višek energije. Ameriška vlada je danes dosežek tudi uradno predstavila.

Ameriški znanstveniki so v Nacionalnem laboratoriju Lawrence Livermore v Kaliforniji prvič uspešno izvedli reakcijo jedrske fuzije, ki je ustvarila višek energije, poročajo ameriški mediji. Gre za prelomnico na področju ustvarjanja jedrske fuzije. Ameriška vlada bo dosežek uradno predstavila danes.

Rezultat poskusa pomeni velik korak v desetletja trajajočih prizadevanjih za sprostitev neskončnega vira čiste energije, ki bi lahko pomagal odpraviti odvisnost od fosilnih goriv. Raziskovalci vse ta čas skušajo tako na varen način ustvariti vir energije, ki je podobna tisti, ki jo ustvarja Sonce. “Cilj jedrske fuzije je replicirati jedrsko reakcijo, s kakršno se energija ustvarja na Soncu,” je med drugim zapisano v poročilu, ki ga navaja Washington Post.

Gre za inženirski čudež brez primere

Velik znanstveni preboj je danes predstavila ameriška ministrica za energijo Jennifer Granholm. Ocenila, da gre za prelomnico, ki bo prinesla napredek na področju obrambe in čiste energije.

Znanstveni svetovalec Bele hiše Arati Prabhakar je dosežek označil za inženirski čudež brez primerjave, direktorica laboratorija Lawrence Livermore Kim Budil pa kot “enega najpomembnejših znanstvenih izzivov, ki se jih je človeštvo kadarkoli lotilo”.

Kljub temu naj bi bilo do začetka dejanskega izkoriščanja te energije še daleč. Profesor z univerze Rochester v New Yorku in strokovnjak za lasersko fuzijo Riccardo Betti je za tiskovno agencijo AP dosežek kalifornijskih znanstvenikov primerjal s trenutkom, ko je človek ugotovil, da prečiščevanje nafte v bencin oblikuje snov, ki jo lahko ob vžigu raznese. “Še vedno pa nimaš motorja ali avtomobila,” je dejal.

Pred nekaj meseci smo o fuziji in napredku, ki bi ga lahko prinesla, pisali v rubriki Poglobljeno. V članku NAPAJA ZVEZDE, SPREMENILA NAJ BI ČLOVEŠTVO, so z N1 sodelovali nekateri svetovno znani in priznani znanstveniki in znanstvenice, ki se ukvarjajo s fuzijo.

Kaj je jedrska fuzija?

Pridobivanje viška energije pri fuziji je izjemno težavno, saj so zanjo potrebni tako visoke temperature in pritiski, da jo je izjemno težko nadzirati. Fuzija namreč deluje tako, da se atome vodika stiska skupaj s tako veliko silo, da se združijo in pretvorijo v helij, pri čemer se sprošča ogromno energije in toplote. Najpomembneje pa je to, da pri tem ne nastajajo radioaktivni odpadki.

Pri fuzijskih poskusih se uporabljata predvsem elementa devterij in tritij, ki sta izotopa vodika. Devterij v količini enega kozarca vode, ki bi mu dodali malo tritija, bi lahko eno leto napajal hišo. Tritij je redkejši in ga je težje pridobiti, čeprav ga je mogoče izdelati sintetično.

Devterij na Zemlji predstavlja 0,016 odstotka vsega vodika. Jedro devterija sestavljata en proton in en nevtron, medtem ko navadni vodik nima nevtronov. V naravi se nahaja v obliki plina.

Tritij je radioaktiven izotop vodika. Njegovo jedro vsebuje en proton in dva nevtrona. Ob standardni temperaturi in tlaku je v obliki plina. Spaja se s kisikom v tritiarno vodo. Sevanje iz tritija ne more predreti človeške kože, nevarno je samo ob vdihavanju in zaužitju. V industriji pridobivajo tritij v jedrskih reaktorjih, možno ga je pridobiti tudi iz dušika, bora in helija.

“V primerjavi s premogom potrebujete le majhno količino vodika, ki ga je v vesolju največ,” je za CNN povedal Julio Friedmann, glavni znanstvenik v podjetju Carbon Direct in nekdanji glavni energetski tehnolog v podjetju Lawrence Livermore. “Vodik je v vodi, zato je količina snovi, ki proizvaja to energijo, neomejena in čista.”

Kje poteka fuzija?

Več poskusov jedrske fuzije poteka v ZDA, Združenem kraljestvu in Evropi. Tudi v Franciji stoji Mednarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor, pri katerem sodeluje 35 držav – med njimi glavne članice Kitajska, Združene države Amerike, članice Evropske unije, Rusija, Indija, Japonska in Južna Koreja. V ZDA znanstveniki veliko dela na področju fuzije opravijo v Nacionalnem laboratoriju Lawrence Livermore v Kaliforniji, ki je velik za tri nogometna igrišča.

Že februarja so britanski znanstveniki objavili, da so več kot podvojili prejšnji rekord pri ustvarjanju in vzdrževanju jedrske fuzije. V napravi za ustvarjanje fuzije, imenovani tokamak, ki je opremljena z velikanskimi magneti, so ustvarili rekordno količino energije, ki pa je izparela v nič že po petih sekundah.

Nadaljnji koraki

Znanstveniki in strokovnjaki morajo sedaj ugotoviti, kako iz jedrske fuzije v večjem obsegu pridobiti še več energije. Hkrati morajo tudi raziskati, kako sčasoma znižati stroške jedrske fuzije, da jo bo mogoče uporabljati v komercialne namene. “Trenutno porabimo ogromno časa in denarja za vsak poskus, ki ga opravimo. Stroške moramo močno znižati,” pravijo.

Znanstveniki bodo morali energijo, pridobljeno s fuzijo, tudi zbrati in jo kot električno energijo prenesti v električno omrežje. Trajalo bo leta in morda desetletja, preden bo fuzijo mogoče uporabiti za proizvodnjo neomejenih količin čiste energije. Znanstveniki so tako v boju proti podnebnim spremembam tudi v tekmi s časom.

Kljub prizadevanjem pa “v naslednjih 20 do 30 letih to ne bo pomembno prispevalo k zmanjšanju podnebnih sprememb,” pove Friedmann.

Največji izziv je zato odgovor na vprašanje, kako fuzijsko energijo ohraniti dovolj dolgo, da bi lahko napajala električna omrežja in ogrevalne sisteme po svetu. Tudi tega ameriškim znanstvenikom za zdaj še ni uspelo doseči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje