Ameriško vrhovno sodišče bo odločalo, ali lahko Trump kandidira v Koloradu

Svet 07. Feb 202411:53 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Na ameriškem vrhovnem sodišču bodo v četrtek obravnavali pritožbo nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na odločitev vrhovnega sodišča zvezne države Kolorado, da ga umakne z glasovnic za predsedniške volitve v tej zvezni državi. Sodišče v Koloradu je presodilo, da je Trump sodeloval v uporu proti državi, zato ne more kandidirati.

Nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so v Koloradu tožili volivci, ki trdijo, da je z govorom 6. januarja 2021 svoje podpornike spodbudil k napadu na kongres, ki je tisti dan formalno potrjeval izid predsedniških volitev, na katerih je Trumpa premagal Joe Biden.

Vrhovno sodišče Kolorada je tesno, s štiri glasovi proti trem, sklenilo, da je Trump kršil ustavo, ker je spodbujal k uporu proti državi, vendar pa je uveljavitev svoje odločitve zadržalo do odločitve vrhovnega sodišča. To bo zdaj prvič v zgodovini odločalo o tem, ali je nekdanji predsednik ZDA vodil upor.

Ustne argumente tožnikov in Trumpovih odvetnikov bo mogoče spremljati v živo v neposrednem prenosu, saj gre za najpomembnejšo odločitev sodišča, ki zadeva predsedniške volitve, od decembra 2000. Takrat je konservativna večina vrhovnega sodišča ukazala konec ponovnega preštevanja glasovnic na Floridi in zagotovila zmago republikancu Georgeu Bushu mlajšemu proti demokratu Alu Goru.

Trump računa na zmago

Trumpa je z glasovnic črtala tudi državna sekretarka zvezne države Maine, podobne tožbe pa so v še več kot desetih zveznih državah ZDA.

Trump računa, da bo vrhovno sodišče odločilo v njegovo korist, saj je tri sodnike imenoval sam, konservativci pa imajo na sodišču zanesljivo večino. Vendar so vrhovni sodniki doslej že odločili proti njemu, med drugim glede njegovih zahtev za zaupnost davčnih napovedi in razveljavitev volitev leta 2020. V ospredju pozornosti bo razlaga tretjega člena 14. amandmaja k ameriški ustavi, ki pravi, da nihče ne more zasedati izvoljenega ali drugega državnega položaja, če je sodeloval v uporu proti državi.

Amandma je bil sprejet po državljanski vojni in je dokončno ukinil suženjstvo, potrjen je bil tudi z namenom, da se uradnikom uporniške poražene konfederacije prepreči zasedanje javnih funkcij v ZDA. Nasprotniki odločitve iz Kolorada trdijo, da za Trumpa ne velja, ker ustavni amandma omenja položaje, ki jih upornik ne sme zasedati, kot so kongresnik, elektor in uradnik ZDA, ne govori pa izrecno o predsedniku ZDA.

Vrhovno sodišče Kolorada pa je sklenilo, da to velja tudi za predsednika ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!