Analiza CNN: Kako problematična je starost Joeja Bidna?

Svet 15. Mar 202414:15 6 komentarjev
Joe Biden
Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Slabih osem mesecev pred ameriškimi volitvami je v torek postalo jasno, da bosta predstavnika največjih strank zdajšnji predsednik Joe Biden in nekdanji predsednik Donald Trump. Američani nad izbiro niso pretirano navdušeni. Javnost namreč že več mesecev opaža najrazličnejše Bidnove zdrse in poudarja, da tudi zaradi starosti ni primeren predsedniški kandidat. A uspešen nastop pred ameriškim kongresom in v torek objavljeno poročilo posebnega tožilca kažeta nasprotno. Biden je ustavil niz neuspehov. Ključno vprašanje pa ostaja – mu bo uspelo trend nadaljevati do konca kampanje, se v analizi za CNN sprašuje zunanjepolitični novinar Stephen Collinson.

Številni so aktualnemu predsedniku in demokratskemu kandidatu za predsednika na prihajajočih volitvah Joeju Bidnu očitali starost in ga označevali kot neprimernega za še en mandat na čelu ZDA. A zdi se, da je 81-letnik trenutno v veliko boljši kondiciji kot še pred tednom dni – in to ne le zato, ker je v torek zvečer presegel magično število delegatov, nujnih za pridobitev demokratske nominacije za letošnje volitve, v analizi za CNN piše novinar Stephen Collinson, ki poroča o dogajanju v Beli hiši ter politiki v ZDA in po svetu.

Energični govor pred obema domovoma ameriškega kongresa je delno obrnil v uspešno politično zgodbo, katere koristi še vedno žanje. Biden je bil na odru namreč popolno nasprotje tistemu, kar so Američani spremljali zadnja leta. Aktualni predsednik je namreč pogosto dajal vtis zmedenega državnika, ki je navajal telefonske pogovore s pokojnimi evropskimi voditelji ter zamenjal Mehiko za Egipt, piše Collinson.

Obrat v njegovi predvolilni kampanji je še dodatno povzročilo v torek objavljeno poročilo posebnega tožilca Roberta Hura. Poročilo je namreč odpravilo grožnjo, da bi Bidnu zaradi hrambe zaupnih dokumentov po njegovem podpredsedniškem mandatu grozila kazenska obtožba. A so novo vznemirjenje povzročile Hurove navedbe, da je Biden sicer dobronameren, a s slabšim spominom. Mnogi so še v času izbiranja demokratskih kandidatov menili, da bi moral odstopiti, s čimer bi mesto prepustil mlajšemu kandidatu.

Joe Biden
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/

V 258-stranskem zapisu sicer piše, da je Biden občasno zmeden in išče datume, ne potrjuje pa republikanskih trditev o hujšem upadanju kognitivnih spodobnosti. Zapis spodkopava tudi trditev demokratov, da je Hur “besen partizan, ki skuša predsednika spraviti ob živce”.

V intervjuju, ki so ga opravili za namene poročila, Biden govori tekoče ter se zlahka spominja poglobljenih podrobnosti o svojem podpredsedniškem mandatu in družinskem življenju. V pogovoru se dotakne ljubljene države Delaware in zdi se, da skuša celo prepričati Hura o prednostih zunanje politike svoje administracije. Čeprav je to morda razočaranje za republikance, ki iščejo Bidnove napake, bo zapisnik zlata jama za prihodnje zgodovinarje, še komentira Stephen Collinson.

Biden v pogovoru šaljiv in zbran

Predsednik se je namreč izkazal za ustrežljivega, na čase celo vihravega starejšega politika, ko je Hur poizvedoval o podrobnostih o hrambi dokumentov. Zelo ponosen je na družino, dom in je zaljubljen v ženo, prvo damo Jill Biden, piše Collinson.

V poročilu so omenjeni tako njegovi težki trenutki, ko se navezuje na smrt sina Beauja Bidna, pa tudi bolj veseli. V nekaterih trenutkih se namreč tudi pošali. Ob vseh odklonih v zapisu je le malo dokazov, da Biden ne bi bil primeren ali sposoben za predsednika, kar je Trumpov ključni očitek v njegovi predvolilni kampanji.

Hur je medtem zavrnil obtožbe, da naj bi imel Biden zmanjšane duševne sposobnosti. Predstavnik Wisconsina Scott Fitzgerald ga je denimo vprašal: “Gospod Hur, ali ste na podlagi svojega poročila ugotovili, da je predsednik senilen?” A je Hur odgovoril: “Nisem. Ta sklep ni naveden v mojem poročilu.”

Bidnovi zasliševalci iz vrst republikancev so se raje osredotočali na neenakopravno obravnavo Bidna in Trumpa zaradi hranjenja zaupnih dokumentov. Tudi to najverjetneje kaže na dejstvo, da napadanje starosti zdajšnjega predsednika ni več produktivno, piše komentator CNN. Podobno zmedo je bilo zaznati tudi po četrtkovem govoru pred ameriškim kongresom. Če so republikanci še pred govorom Bidna obtoževali, da je ostarel in izmučen, so se po koncu pritoževali, da je bil preveč vznemirjen in preglasen.

Robert Hur (Foto: PROFIMEDIA)

Če bi bil govor o položaju v državi pred kongresniki popolna katastrofa, bi bil ta teden za Bidna lahko težak. Namesto tega pa je njegov nastop prejšnji teden, ki mu je ta teden sledilo še več optimističnih predvolilnih dogodkov, ustavil razlage o domnevnem slabenju njegovih sposobnosti, ki so jih predvsem konservativni mediji gradili več mesecev, še piše Stephen Collinson.

En dober teden še ne pomeni zmage

Še vedno pa se ob Bidnovo starost obrega njegov le štiri leta mlajši protikandidat Donald Trump. Objavil je denimo videoposnetka, na katerih se Biden spotakne na stopnicah letala in pade s kolesa, s čimer želi oživiti dolgoletno zgodbo o tekmecu. To odraža dejstvo, da en dober Bidnov teden ne bo spremenil krute realnosti prihodnjih osmih mesecev. Vsak znak krhkosti na predvolilni poti bo namreč oživil dvome o Bidnovi sposobnosti premagati Trumpa, meni komentator.

Biden je posredno priznal, da bo prav starost ostala njegova šibka točka. V oglasu, ki je bil objavljen konec tedna, je dejal: “Nisem mlad fant, to ni skrivnost. Vendar pa razumem, kako je treba stvari narediti prav za Američane.” Bidnovi podporniki se pogosto pritožujejo, da gre pri starosti za dvojna merila, saj Trump po letih ne zaostaja veliko za Bidnom. Vendar pa nekdanji predsednik s svojo bombastičnostjo in hvalisavostjo te kritike navadno spodkopava – kar Bidnov tabor priznava, saj včasih posredno trdi, da je predsednik sicer star, vendar ni divja grožnja pravni državi in ustavi kot njegov predhodnik.

joe biden, donald trump
Donald Trump in Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Predvsem pa bo pomisleke o njegovih sposobnostih zaradi starosti težko odpraviti zunaj Washingtona. Številne ankete kažejo, da večina Američanov meni, da je Biden prestar za kandidaturo. Raziskava New York Timesa in Siena Collegea, opravljena še pred govorom v kongresu, je pokazala, da celo večina tistih, ki so leta 2020 glasovali za Bidna, meni, da je prestar, da bi lahko bil učinkovit. Vprašanje starosti se je porajalo že dolgo, preden je postalo glavno vprašanje kampanje. Trditve Bele hiše, da so mediji pretiravali z zaskrbljenostjo, podcenjujejo pristna občutja številnih volilcev, ki bodo novembra premišljevali o svoji izbiri.

Kljub temu pa je starost le ena od tematik, ki jo želi predsednik obrniti v svoj prid in s tem preprečiti drugi mandat nekdanjega predsednika Trumpa. Rahlo povišanje inflacije v novih vladnih podatkih v torek je medtem poudarilo predsednikovo ranljivost ob soočanju z gospodarskimi dejavniki, na katere nima vpliva. In bolj ko bo nemirni svet ustrezal Trumpovi karikaturi planeta, ki drvi proti tretji svetovni vojni, težja bo kampanja za Bidna, piše komentator CNN.

Čeprav je Biden pokazal, da ima vajeti pod nadzorom, mora še osem mesecev vztrajati na naporni predvolilni preizkušnji, in sicer proti neukročenemu nasprotniku, komentar zaključi Stephen Collinson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje