Pomemben Bidnov govor: zbijal šale, obračunal s Trumpom, poslal sporočilo Putinu

Svet 08. Mar 202407:27 > 22:24 5 komentarjev
Joe Biden
Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je imel sinoči enega izmed najpomembnejših govorov pred naslednjimi predsedniškimi volitvami, ki bodo novembra letos. Izkoristil ga je za to, da je nemudoma napadel bivšega predsednika Donalda Trumpa. Putinu je sporočil, da se mu ZDA ne bodo "nikoli uklonile".

Včerajšnji večer je bil zelo pomemben za nadaljnjo politično kariero Joeja Bidna, saj se bo ameriški predsednik pred novembrskimi volitvami le še enkrat pojavil pred tako velikim občinstvom – avgusta, ko ga bodo na strankarskem kongresu v Chicagu predvidoma potrdili za svojega predsedniškega kandidata.

Obenem je z govorom brez večjih zapletov 81-letnik nekoliko pomiril demokrate, ki jih skrbi njegova starost.

Razen nekaj težav pri branju s teleprompterja, je nemreč govor – ob skandiranju demokratov “še štiri leta, še štiri leta” – izpeljal do konca brez spodrsljajev, predstavil svoje pobude, zbijal šale in izpostavil razlike med njim in Donaldom Trumpom, ki je praktično že osvojil republikansko predsedniško nominacijo.

Po sprehodu skozi kordon članov kongresa, s katerimi se je fotografiral, rokoval in šalil, je govor začel napadalno. “Sedanji trenutek v zgodovini je poseben, ker sta demokracija in svoboda napadeni tako doma kot v tujini,” je dejal.

Bidnova šibka točka je naraščanje nezakonitih prehodov čez južno mejo. Američani so od njega slišali, da je bil pripravljen dvo-strankarski dogovor o povečanju varnosti na meji, ki so ga republikanci torpedirali na Trumpovo pobudo.

Ob glasnih vzklikih neodobravanja republikancev in zmajevanju z glavo republikanskega predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona, so se kamere preselile na avtorja dogovora, konservativnega republikanskega senatorja Jamesa Lankforda, ki je prikimaval in izustil: “To je resnica”.

Populistično sporočilo Putinu

Biden je v populističnem tonu med drugim poslal sporočilu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da se mu ne bodo nikoli uklonili in bodo vztrajali ob Ukrajini.

“V tujini je na pohodu Putin in če kdo misli, da se bo ustavil v Ukrajini, se moti. Ni dolgo nazaj, ko je republikanski predsednik Ronald Reagan pozval Mihaila Gorbačova, naj poruši zid. Danes bivši republikanski predsednik ZDA Putinu pravi, naj dela, kar hoče,” je dejal Biden in pozdravil premierja nove članice zveze Nato Švedske Ulfa Kristerssona, ki je bil v dvorani.

Trumpove privržence, ki so napadli kongres 6. januarja 2021, je označil za kriminalce, Trumpa povezal z ukinitvijo pravice do splava, republikance z nižanjem davkov bogatim na račun srednjega razreda ter nizal dosežke svoje vlade, kot je zakon o obnovi infrastrukture.

V nadaljevanju je prisotne člane vrhovnega sodišča ZDA spomnil, da so ob ukinitvi ustavno zagotovljene pravice do umetne prekinitve nosečnosti zapisali, da ženske niso brez volilnih ali političnih pravic. “Ne me hecati. Tisti, ki se hvalijo z ukinitvijo pravice do splava, nimajo pojma o moči Američank. To so spoznali, ko je bila reproduktivna svoboda na referendumu leta 2022 ter 2023 in bodo spet spoznali letos,” je dejal Biden in napovedal, da bo uzakonil pravico do splava po vseh ZDA, če mu bodo volivci dali kongresno večino.

V govoru je še poudaril, da gredo ZDA zaradi njegovih politik skozi najhitrejše in najbolj trdno gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19 na svetu. “Plače rastejo, inflacija pada,” je dejal. Demokrati so mu navdušeno ploskali, republikanci so gledali v svoje pametne telefone ali mu glasno nasprotovali, kongresni policisti pa so pospremili iz dvorane enega od gostov na galeriji, ki je kričal nekaj o kriminalu in policiji.

Napovedal začasno pristanišče v Gazi

Joe Biden je v govoru tudi napovedal, da bo ameriška vosjka ob obali Gaze postavila začasno pristanišče, prek katerega bodo dostavljali humanitarno pomoč. V podrobnosti ni šel, vendar je zagotovil, da ameriških vojakov ne bo pošiljal na kopno, kjer izraelska vojska zadnjih pet mesecev vodi vojaško ofenzivo. Izraelu je ob tem sporočil, da humanitarna pomoč ne more biti sredstvo za pogajanja.

Trump je Bidna zaradi govora, v katerem ga je predstavil kot podpornika ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za psihopata. Bidnov govor je spremljal v živo s komentarji na družbenem mediju Truth Social, danes pa ga je podžgala konservativna komentatorka in nekdanja pisateljica govorov Ronaldu Reaganu Peggy Noonan, ki je izrazila prijetno presenečenje nad Bidnovo bojevitostjo.

“Bidnov govor napadajo po vsem svetu. Le radikalno levi norci ga opisujejo pozitivno. Kar 41 minut je potreboval preden je na kratko omenil priseljevanje in mejo. Nič ni povedal o oboroževanju vlade proti njegovemu zelo mirnemu in prijaznemu nasprotniku. Ta možakar je psihopat,” je sporočil Trump.

Tudi Wall Street Journal opozarja, da si bodo Bidnov govor zapomnili iz napačnih razlogov, ker je šlo za predvolilni nastop preoblečen v govor o položaju v državi. Uredniška stran časopisa Bidna kritizira, da republikancem niti ni skušal ponuditi sodelovanja, huda napaka pa naj bi bila primerjava z rusko grožnjo demokraciji v ZDA.

Donald Trump
Foto: REUTERS/Jay Paul

Na televiziji Fox so komentirali, da ni nobenega dvoma, da je skušal Biden podžgati trepetajoče demokrate in pokazati neopredeljenim volivcem, da ni star in nemočen, vendar niso prepričani, da bo kričanje v kongresu učinkovito. Demokrati so prepričani v nasprotno.

“Biden izvedel šah, mat in partijo,” je z leve komentiral voditelj televizije MSNBC, nekdanji republikanski kongresnik s Floride Joe Scarborough. “Če so demokrati do sinoči oklevali, so sedaj uvideli, da je v dobri formi,” je dejal Scarborough.

“Vse kar slišim od njih je to, da je Biden zabil gol in nam onemogočil tarnanje o njegovi starosti,” je na televiziji Fox republikanske kritike komentiral nekdanji namestnik tiskovnega predstavnika Bele hiše Andrew Bates.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje