Analiza CNN: Navalni se bo vrnil, a šele po koncu Putinovega vladanja

Svet 02. Mar 202418:01 7 komentarjev
Aleksej Navalni
Foto: PROFIMEDIA

Pogreb ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je mogoče razumeti tudi kot pogreb tamkajšnje opozicije. Ruski predsednik Vladimir Putin je v državi ostal brez kakršnekoli politične konkurence in bo čez dobra dva tedna ponovno izvoljen za ruskega predsednika.

V petek so se žalujoči za Aleksejem Navalnim postavili v vrsto okoli cerkve Ikone Matere božje v moskovski četrti Marijino in tvegali aretacijo, da bi se poklonili človeku, ki so ga imenovali junak.

Vsak rdeči nagelj, ki so ga držali podporniki ruskega disidenta, je mogoče razumeti kot majhno dejanje upora v državi, v kateri je oblast odstranila vsakršno politično konkurenco. Eden od vzklikov na pogrebu “ne prostim” (ne bomo odpustili, op. a.) je bil usmerjen proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Toda dejstvo, da se je po dveh krutih tednih birokratskega zavlačevanja in uradnega zamegljevanja pogreb Navalnega zgodil, je morda znak samozavesti Kremlja. Njegovo zatiranje drugače mislečih je tako popolno, pristna politična opozicija pa tako marginalizirana, da je bil dogodek na koncu dovoljen. Pogreb Navalnega je bil pogreb ruskega opozicijskega gibanja. Za zdaj.

POgreb Alekseja Navalnega
Foto: PROFIMEDIA

Na pogrebu je bilo prisotnih veliko policistov, ki so skrbeli, da dogodek ne bi prestopil meje sprejemljivega protesta. Neodvisna skupina za spremljanje OVD-Info je poročala, da je bilo na dan pogreba Alekseja Navalnega v 19 mestih po Rusiji aretiranih 91 ljudi, kar je precej manj kot na stotine aretiranih na dan začetka obsežne ruske invazije na Ukrajino.

Vojna v Ukrajini je v Rusiji še zaostrila javne proteste in uvedla nove stroge kazenske sankcije za obrekovanje države in vojske. Več sto tisoč Rusov je bilo izgnanih, mnogi med njimi so bili tudi volilci Navalnega. Oseba, ki je prevzela vlogo karizmatičnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega – njegova vdova Julija Navalna – ni v Rusiji in ne predstavlja neposredne politične grožnje Putinu, ki bo čez dva tedna na predsedniških volitvah ponovno izvoljen.

Zaradi vsega tega je petkova udeležba na pogrebu še toliko bolj izjemna, toda kakšno prihodnost ima ruska opozicija?

Aleksej Navalni se je po okrevanju po zastrupitvi z živčnim strupom leta 2021 vrnil v Rusijo prav zato, ker je želel ostati aktiven akter v politiki. Njegova oblika digitalno angažiranega aktivizma se je nadaljevala, čeprav so državni tožilci proti njemu kopičili obtožbe.

POgreb Alekseja Navalnega
Foto: PROFIMEDIA

Za to je plačal ceno. Ne glede na končni vzrok njegove smrti v zaporu je bila kazen za Navalnega, ki je bil v oddaljeni kazenski koloniji severno od polarnega kroga, zasnovana tako, da ga je psihično in fizično zlomila.

Za zapahi je sicer Navalni ostal močan simbol upora, saj je pošiljal sporočila, v katerih se je norčeval iz zaporniške uprave. Njegov smisel za humor in poznavanje pop kulture sta ostala prisotna tudi po njegovi smrti. Njegova tiskovna predstavnika Kira Jarmiš je povedala, da so med pogrebom predvajali glasbo iz filma Terminator, v katerem je nastopil Arnold Schwarzenegger.

“Aleksej je menil, da je Terminator 2 najboljši film na svetu, zato so na njegovem pogrebu predvajali glasbo iz zadnjega prizora,” je zapisala.

Če citiram Terminatorja: Navalni se bo vrnil (“I’ll be back”, op. a.).

“Šolarji v šolah poslušajo o junakih, tukaj pa imamo pravega junaka, s katerim smo vsa leta z veseljem sodelovali. Navalni bo postal velikan v ruski zgodovini,” je v petek v neposrednem prenosu na YouTubu dejala njegova dolgoletna pomočnica Marija Pevčikh.

A dokler je Putin na oblasti, imena protikorupcijskega aktivista ne bo mogoče videti na ulicah in na trgih. Kako dolgo bodo ruski šolarji čakali, da bo vstopil v njihove zgodovinske učbenike, je še zelo odprto vprašanje.

Avtor: Nathan Hodge/ CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje