Policija naj bi med in po pogrebu Navalnega po Rusiji priprla več kot 60 ljudi

Svet 01. Mar 202417:05 > 20:33 8 komentarjev
Foto: REUTERS/Stringer

Po pogrebu ruskega oporočnika Alekseja Navalnega naj bi policija v ruski prestolnici pridržala šest ljudi, skupno po vsej državi pa preko 60, je po poročanju BBC potrdila ruska skupina za človekove pravice OVD-Info.

Danes so v Moskvi naposled pokopali ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je pred tedni umrl v zaporu na severu Rusije. Smrt Navalnega je vzbudila veliko pozornost zahodne javnosti, predvsem zaradi očitkov, da naj bi za dogodkom stala ruska oblast.

Mediji so med dnevom poročali, da je Navalnega kljub okrepljeni prisotnosti policije na zadnji poti pospremilo na tisoče ljudi. Prihod pokojnikove krste so pospremili z vzklikanjem in aplavzi. Zbrani so po poročanju BBC med drugim vzklikali “morilci” in “Rusija bo svobodna” ter pred pogrebno procesijo metali cvetje.

Prostor pred cerkvijo je bil ograjen, varovalo pa ga je večje število policistov in drugih varnostnih služb. Kot poroča BBC, je policija v Novosibirsku priprla 18 ljudi, med katerimi je tudi en lokalni poslanec. V Jekaterinburgu so pridržali 10 ljudi, prav toliko tudi v zahodni regiji Voronež. V Moskvi pa naj bi pridržali šest ljudi, med njimi naj bi bil tudi opozicijski politik, je sporočila ruska skupina za človekove pravice OVD-Info. Ta pravi, da je policija po celotni državi pridržala 67 ljudi.

Ruske oblasti po navedbah BBC priprtij še ne komentirajo.

Kremelj je pred današnjim pogrebom posvaril pred protesti, ki bi lahko spremljali dogajanje. Že ob predhodnih zbiranjih ljudi po smrti Navalnega so oblasti aretirale več ljudi. Grožnja je tako obstajala tudi danes, a so ji številni kljubovali.

Nemški kancler Olaf Scholz je pohvalil pogum teh Rusov, ki so se kljub nevarnosti aretacije in ob močni policijski prisotnosti prišli na ulice poklonit najvidnejšemu kritiku Kremlja. “Aleksej Navalni je svoj boj za demokracijo in svobodo plačal z življenjem,” je zapisal na omrežju X. “Po njegovi smrti pogumni Rusi nadaljujejo njegovo zapuščino. Številni so bili danes na pogrebu in so so sprejeli veliko tveganje – za svobodo,” je dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izrazil sožalje družini in prijateljem Navalnega in prepričanje, da njegova prepričanja ne bodo izginila, ker da idej ni mogoče mučiti, zastrupiti ali ubiti. “Navalni ostaja navdih za številne v Rusiji in drugod,” je dodal v izjavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje