Anketa CNN: Kaj menijo Rusi o konfliktu, Ukrajini in Natu

Svet 23. Feb 202213:04 1 komentar
Ruski vojaki ob ukrajinski meji
Sergey Pivovarov/REUTERS

Medtem ko svet (Zahod) čaka, ali bo Rusija napadla Ukrajino, ekskluzivna anketa CNN iz obeh držav kaže, kako Rusi in Ukrajinci razmišljajo o uporabi sile pri odvračanju Ukrajine od priključitve zvezi Nato ter o morebitnem združevanju Rusije in Ukrajine.

Vprašanje priključitve Ukrajine zvezi Nato je ena od osrednjih tem aktualnega konflikta med Zahodom, Rusijo in Ukrajino. Zahod vztraja, da ima vsaka državo pravico izbrati, kako bo poskrbela za svojo varnost, Rusija pa meni, da bi priključitev Ukrajine Natu ogrozila njeno varnost.

Rezultati ankete CNN kažejo, da polovica ruskih anketirancev meni, da bi bilo v redu, če bi Rusija ukrajinsko priključitev Natu preprečila s silo. Četrtina vprašanih nasprotno pravi, da tovrstna uporaba sile ne bi bila sprejemljiva.

Anketa
N1

Pri uporabi sile za morebitno združitev Rusije in Ukrajine so odgovori Rusov bolj zadržani. 43 odstotkov jih namreč zavrača uporabo sile za združitev teh dveh držav. Da bi bila uporaba sile za združitev napaka, (pričakovano) meni 73 odstotkov Ukrajincev.

Uporabo vojaške sile v primeru, ko bi se Rusija počutila ogroženo s strani tujih aktivnosti v kateri od nekdanjih sovjetskih republik, podpira polovica vprašanih Rusov.

Na vprašanja ankete, ki jo je izvedlo podjetje Savanta ComRes, je prek spleta odgovorilo 1.000 polnoletnih prebivalcev Rusije in 1.000 polnoletnih prebivalcev Ukrajine, in sicer med 7. in 15. februarjem oziroma pred ruskim priznanjem neodvisnosti Donecka in Luganska.

Navkljub opozorilom Zahoda o kopičenju ruskih vojaških sil na območjih blizu Ukrajine in nenehnim svarilom pred napadom le 13 odstotkov ruskih anketirancev meni, da je vojaška akcija zoper Ukrajino verjetna. V možnost vojaške akcije ne verjame 75 odstotkov anketiranih Rusov. Večina ruskih anketirancev prav tako ne verjame, da je možen napad Ukrajine na Rusijo (57 odstotkov).

Anketa
N1

“Razlog za to, da tri četrtine Rusov menijo, da Rusija ne bo napadla Ukrajine, odraža to, kar preberejo v časopisih in vidijo na televiziji. Tam praktično ni histerije, zvonovi vojne ne zvonijo, sporočilo, da ne želimo vojne in da je ne bomo začeli, je konsistentno,” za CNN komentira ruski televizijski voditelj in novinar Vladimir Pozner. Prav tako oceni, da Rusi niso niti naivni niti brezbrižni do svaril zahodnih voditeljev.

“Rusi vedo, kaj pravijo zahodni voditelji. Njihove izjave so obširno prikazane v medijih. Splošni občutek je, da Zahod želi, da Rusija napade Ukrajino, ker bi to za Zahod pomenilo prednost,” še pove Pozner. Rusi prav tako razumejo, da bi jih invazija v Ukrajino drago stala in da vojaška zmaga ne bi odtehtala izgub. Tudi rezultati ankete kažejo, da večina Rusov (65 odstotkov) verjame, da se bodo napetosti med Rusijo in Ukrajino končale mirno. Enakega mnenja je 43 odstotkov ukrajinskih anketirancev.

Anketa
N1

Sodeč po rezultatih ankete CNN 64 odstotkov vprašanih Rusov meni, da so Rusi in Ukrajinci pravzaprav en narod. Nasprotno sta dve tretjini Ukrajincev prepričani, da temu ni tako. Spomnimo, z izjavo, da je “sodobna Ukrajina v celoti produkt Rusije oziroma natančneje, boljševistične, komunistične Rusije,” je v ponedeljkovem govoru ob priznanju neodvisnosti Donecka in Luganska razburil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Niti ruski niti ukrajinski anketiranci sicer ne menijo, da bi Ukrajina in Rusija morali biti ena država, kažejo ankete CNN. Ideji ene države nasprotuje 54 odstotkov Rusov in 85 odstotkov Ukrajincev. So pa Rusi – glede na rezultate ankete – sovjetsko preteklost ohranili v lepšem spominu kot Ukrajinci. Medtem ko 71 odstotkov ruskih anketirancev meni, da je bila Sovjetska zveza pozitivna stvar, so ukrajinski anketiranci bolj razdeljeni: približno tretjina meni, da je bila pozitivna, tretjina je neodločena, tretjina pa, da je bila negativna.

Zakaj Rusija oziroma njeni prebivalci zvezo Nato razumejo kot grožnjo, za CNN komentira Orisja Lucevič iz ukrajinskega foruma pri londonskem mislišču Chatham House. “Sodobna Rusija ima sindrom kolapsa imperija,” komentira Lucevič in doda, da je izguba ozemelj nekdanje Sovjetske zveze predstavljena kot ‘zgodovinska krivica’, ki bi morala biti odpravljena, tudi s silo. Po njenem je Ukrajina v Rusiji razumljena kot dragulj, ki ga ‘krade Nato’.

Avtorja izvirnega prispevka na CNN sta Richard Allen Greene in oddelek za vizualne vsebine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje