Aretirali posiljevalca deklice, ki so ji v Ohiu odrekli pravico do splava

Svet 14. Jul 202216:25 > 16:26 0 komentarjev
ZDA, splav
Joshua Roberts/REUTERS

Pred dnevi je tudi Evropo dosegla vest o 10-letni deklici, ki so ji v zvezni državi Ohio odrekli umetno prekinitev nosečnosti, čeprav je bila žrtev posilstva. Deklica je nato splav opravila v sosednji Indiani, danes pa je zakrožila še informacija, da so aretirali in obtožili moškega, ki naj bi priznal posilstvo.

V ZDA so aretirali in spisali obtožnico zoper moškega iz Columbusa, ki je posilil 10-letno deklico, ki je morala iz Ohia, kjer je doma, za poseg prekinitve nosečnosti, ki je bila posledica posilstva, odpotovati v drugo zvezno državo, sosednjo Indiano. Primer deklice, ki jo je v svojem govoru omenil tudi ameriški predsednik Joe Biden, je odmeval v ZDA in širše, o njem pa je prvi poročal časopis Indianapolis Star.

10-letni deklici so v Ohiu zavrnili opravljanje abortusa, saj je bila noseča nekaj več kot šest tednov, kar ni več skladno s tamkajšnjo zakonodajo. Ohio je namreč ena od zveznih držav, kjer so skoraj nemudoma po tem, ko so vrhovni sodniki v ZDA 24. junija odpravili odločitev Roe proti Wade iz leta 1973, močno omejili dostop do splava. Ta v zvezni državi ni več zakonit po tem, ko je zaznati zarodkov utrip srca, kar je običajno pri šestem tednu. Posilstvo oziroma incest pri tem nista izjema.

27-letni Gerson Fuentes, priseljenec iz Gvatemale, ki po navedbah tujih medijev za bivanje v ZDA ni imel ustreznih dokumentov, je posilstvo – tako je po Reutersovih navedbah povedal preiskovalec, prisoten na zaslišanju – priznal. Deklico naj bi posilil vsaj dvakrat, ob posilstvu pa je bila po navedbah britanskega BBC stara devet let. Identiteto napadalca so po navedbah lokalnih medijev preverjali tudi s testom DNK. Funetesa, ki so mu zaradi begosumnosti oziroma tveganja, da žrtev ponovno ogrozi, odredili pripor (varščina znaša okoli dva milijona evrov), bi lahko v primeru obsodbe dobil dosmrtno zaporno kazen, še navaja BBC.

Deklico omenil tudi ameriški predsednik

Deklico je v enem od svojih govorov, v katerih je bil kritičen do omejevanja pravic žensk, omenil tudi ameriški predsednik Biden. V petek, ko je podpisal izvršni ukaz o zaščiti dostopa do varnega in zakonitega splava, je vzkliknil: “Predstavljajte si, da ste tista majhna deklica, stara 10 let!”

Medtem ko je po padcu sodbe Roe proti Wade 26 ameriških zveznih držav dostop do splava že zamejilo oziroma to nameravajo storiti v kratkem, v demokratski administraciji nastalo škodo skušajo popraviti z izvršnim ukazom. Ta resda ne bo imel neposrednega vpliva na sprejemanje zakonodaje s področja splava v posameznih zveznih državah, a med drugim stremi k zagotavljanju nujne zdravstvene oskrbe žensk, storitev načrtovanja družin, kontracepcije ter tablet za opravljanje splava, ki jih je odobrila Ameriška agencija za zdravila. Prav tako omenja zaščito za zdravnike, saj je pomembno, da se ti odločajo glede na to, kaj je najboljše za zdravje pacientke (in ne v strahu pred posledicami), ter zaščito žensk, ki nosečnost umetno prekinejo v drugi zvezni državi.

Biden, ki je bil do odločitve vrhovnih sodišča zelo oster že ob njenem sprejetju, je minuli teden dejal, da so vrhovni sodniki izvajali “surovo politično moč”, piše tiskovna agencija Reuters. “Ne moremo dopustiti, da imamo neobrzdano vrhovno sodišče, ki sodeluje z ekstremističnimi elementi Republikanske stranke, da bi odvzeli svoboščine in našo osebno avtonomijo,” je še komentiral.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!