Argentinski predsednik: “Brazilci so prišli iz džungle, Argentinci pa z ladjami”

Svet 10. Jun 202109:01 0 komentarjev
Argentinski predsednik Alberto Fernandez
Agustin Marcarian/REUTERS

Na izjavo argentinskega predsednika Alberta Fernándeza o "izvoru" prebivalcev Argentine se je z objavo fotografije odzval brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

V Latinski Ameriki je dvignila prah izjava argentinskega predsednika Alberta Fernándeza. “Mehičani so potomci Indijancev, Brazilci so prišli iz džungle, Argentinci pa z ladjami. In ladje so prišle iz Evrope,” je dejal v nagovoru med obiskom španskega predsednika vlade Pedra Sáncheza v Buenos Airesu, pri čemer je imel v mislih priseljence iz Evrope.

Kot piše tiskovna agencija Reuters, si je Fernández frazo izposodil od glasbenika Litta Nebbia, ki ga, kot je večkrat povedal, občuduje. A izjava je – pričakovano – naletela na buren odziv, predsednik pa se je opravičil in komentiral, da je raznolikost Argentine nekaj, na kar velja biti ponosen. V Argentino da je samo v prvi polovici 20. stoletja prišlo več kot 5 milijonov oseb iz Evrope. Kot je zapisal na Twitterju, ni želel užaliti nikogar.

Skrajno desničarski predsednik  Brazilije Jair Bolsonaro se je na Fernándezovo izjavo odzval na Twitterju. Objavil je fotografijo, na kateri je skupaj s staroselci in nosi pokrivalo iz perja, fotografijo pa je pospremil z napisom “džungla” in sličico brazilske zastave. Na tem družbenem omrežju se je odzval tudi Bolsonarov sin, kongresnik Eduardo Bolsonaro. Fernándezovo izjavo je označil za rasistično in – sklicujoč se na zadnjo gospodarsko krizo v Argentini – zapisal, da je “argentinska ladja tista, ki se potaplja”, še piše Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!