Astronomi odkrili asteroid, ki bi lahko v prihodnosti trčil tudi v Zemljo

Svet 01. Nov 202219:00 4 komentarji
asteroid, trčenje, vesolje
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Astronomi so v Zemljini bližini odkrili asteroid, ki ga zaradi njegove velikosti uvrščajo med tako imenovane asteroide ubijalce – asteroide, ki lahko ob trku uničijo življenje na planetu. Njegova orbita se križa z Zemljino in bo, čeprav smo za zdaj še varni, nekega dne z njo tudi sovpadla. Trk, ki bi se lahko zgodil čez nekaj stoletij, bi povzročil "masovno izumrtje, kakršnega na Zemlji ni bilo že milijone let".

Astronomi so opazili tri Zemlji bližnje asteroide, ki jih je doslej zakrivalo bleščanje sonca. Eden od asteroidov je največji Zemlji nevaren objekt, odkrit v zadnjih osmih letih. Gre namreč za t. i. asteroid ubijalec (v angleščini “planet killer”, ubijalec planetov). To pomeni, da je asteroid večji od enega kilometra in torej tako velik, da lahko življenje na planetu, če vanj trči, tudi popolnoma uniči.

Vsi trije asteroidi pripadajo skupini asteroidov v orbitah Zemlje in Venere, a jih je bilo astronomom kljub relativni bližini opazovalnic na Zemlji izjemno težko opaziti, saj je sončna svetloba premočna, da bi se jih na teleskopih sploh lahko videlo. Da bi se tej težavi izognili, so astronomi svoja opazovanja lahko izvajali zgolj ob mraku.

Mednarodna skupina astronomov je asteroide odkrila s pomočjo štirimetrskega teleskopa na observatoriju v Čilu, najdbe pa so v ponedeljek objavili v mesečniku The Astronomical Journal.

Trk, ki bi imel “uničujoč učinek na življenje, kot ga poznamo”

Eden od asteroidov, imenovan 2022 AP7, je širok kilometer in pol, njegova orbita pa bi lahko nekega dne prekrižala Zemljino pot. Kdaj bi do tega lahko prišlo, znanstveniki še ne vedo.

teleskop, čile
Teleskop Víctor M. Blanco v Čilu, s katerim so odkrili asteroide (Vir: PROFIMEDIA)

Ugotovili so, da se orbiti asteroida in Zemlje sicer križata, vendar da sta takrat Zemlja in asteroid na nasprotnih straneh sonca. Ker asteroid za en krog okrog sonca potrebuje pet let, se bosta orbiti še stoletja križali, ne da bi trčili. Toda sčasoma bo orbita asteroida vedno bolj sovpadala z Zemljino orbito. Astronomi asteroidove orbite še ne poznajo dovolj dobro, da bi lahko z gotovostjo napovedali, kako nevaren bo postal v prihodnosti, a mirijo, da za zdaj ostaja na varni razdalji od Zemlje.

Trk z asteroidom ubijalcem, kot je 2022 AP7, bi imel “uničujoč učinek na življenje, kot ga poznamo”, je posvaril ameriški astronom in vodja študije Scott S. Sheppard. Prah in onesnaženi delci bi za več let napolnili Zemljino atmosfero in jo ohladili ter preprečili dostop sončne svetlobe do njenega površja. “Zgodilo bi se masovno izumrtje, kakršnega na Zemlji ni bilo že milijone let,” je dodal.

Odkritje takšnih asteroidov izjemno težavno

Ekipa pričakuje, da bo v naslednjih letih odkrila še več asteroidov ubijalcev; verjamejo, da je tako velikih asteroidov (večjih od enega kilometra) v bližini Zemlje približno tisoč. V zadnjem desetletju so jih odkrili 95 odstotkov.

Druga dva asteroida krožita po za nas mnogo varnejših orbitah in Zemlje ne ogrožata.

Čeprav je Nasa nedavno dokazala, da lahko uspešno preusmeri tirnico asteroida v vesolju, pa morajo astronomi potencialno ogrožajoče asteroide najprej najti. Odkritje asteroidov v notranjem sončnem sistemu – ta obsega Merkur, Venero, Zemljo, Mars in glavni asteroidni pas – je zanje pravi izziv. Da se izognejo izjemno močni sončni svetlobi, imajo vsako noč zgolj dve 10-minutni okni časa, da območje pregledajo s teleskopi. Poleg tega opazovanje otežujeta še svetlo nebo v ozadju in gosta Zemljina atmosfera.

Objekti, ki štejejo za bližnje Zemlji, so asteroidi in kometi v dometu 48,3 milijona kilometrov od Zemlje. Med 27.000 Zemlji bližnjimi asteroidi trenutno ni nobenega, katerega pot bi nakazovala na neposredno trčenje z Zemljo.

Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa so konec septembra prvič uspešno preusmerili tirnico asteroida. Po opravljenih meritvah so potrdili, da je sonda DART spremenila tirnico asteroida Dimorphos. Po mnenju strokovnjakov to predstavlja prelomnico na področju zaščite našega planeta pred nevarnostmi iz vesolja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje