Nasa sporočila dobro novico: Preusmerili smo asteroid Dimorphos

Svet 11. Okt 202220:54 2 komentarja
Nasa Dart
PROFIMEDIA

Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa so po opravljenih meritvah potrdili, da je sonda DART spremenila tirnico asteroida Dimorphos. Sonda je asteroid zadela konec septembra, po mnenju strokovnjakov pa to predstavlja prelomnico na področju zaščite našega planeta pred nevarnostmi iz vesolja.

Nasa je potrdila, da so s sondo DART (Double Asterodi Redirection Test) uspešno preusmerili asteroid Dimorphos, kar so res dobre novice. Sonda je v asteroid trčila 27. septembra, znanstveniki pa so spremembo tirnice zaznali po meritvah s teleskopom, piše BBC.

Asteroid Dimorphos, v katerega je trčila nasina sonda, za Zemljo sicer ni bil nevaren, saj ni kazalo, da bi lahko zadel naš planet. Vendar ta poskus lahko pomeni veliko prelomnico v zaščiti našega planeta pred različnimi nevarnostmi iz vesolja.

“Trčenje sonde DART nam je dalo kar nekaj fascinantnih podatkov tako o lastnostih asteroidov kot o učinkovitosti kinetičnega udarca pri uporabi za planetarno obrambne tehnologije,” je povedala vodja koordinacije DART iz Laboratorija za uporabno fiziko Johns Hopkins Nancy Chabot. “Ekipa bo še naprej delala na tem bogatem naboru podatkov, da bi popolnoma razumela ta prvi preizkus planetarne obrambe,” je dodala.

Trk se je septembra zgodil relativno blizu Zemlje, in sicer na oddaljenosti 11 milijonov kilometrov, je poročal CNN. Sonda se je v asteroid zaletela s hitrostjo 6,6 kilometra na sekundo, kar naj bi spremenilo njegovo hitrost za 0,4 milimetra na sekundo.

So pa o takem načinu obrambe pred asteroidi razmišljali že pred leti. Misija DART namreč ni prvi poskus Nase, da bi s sondo zadela v asteroid. 4. julija 2005 je manjše plovilo, ki ga je izpustila ameriška sonda Deep Impact, trčilo v jedro kometa Tempel 1. Takrat pa cilj ni bil spremeniti poti kometa, temveč bolje preučiti njegovo notranjost. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje