Aung San Su Či obsojena na še tri leta zapora

Svet 02. Sep 202210:00 0 komentarjev
Aung San Su Či
PROFIMEDIA

Sodišče mjanmarske vojaške hunte je odstavljeno voditeljico države Aung San Su Či zaradi domnevne volilne goljufije obsodilo na še tri leta zapora. V zadnjih mesecih je bila 77-letnica že obsojena na skupno 17 let zapora zaradi, po mnenju hunte, različnih kaznivih dejanj, vključno s korupcijo, spodbujanja k uporu in kršenja covidnih ukrepov.

Postopek proti odstavljeni voditeljici Aung San Su Či poteka za zaprtimi vrati, njeni odvetniki pa ne smejo govoriti z mediji, zato več podrobnosti ni znanih.

77-letna političarka je v priporu že od začetka lanskega leta, ko je vojska strmoglavila njeno vlado. V samici pa je od junija letos, potem ko je bila po vojaškem udaru februarja 2021 sprva v hišnem priporu.

Nobelovo nagrajenko za mir je hunta doslej že obsodila na skupno 17 let zaporne kazni zaradi domnevne korupcije, kršitve zakona o uradnih skrivnostih, hujskanja proti vojski, kršenja pravil med pandemijo covida-19 in kršitve zakona o telekomunikacijah.

Odkar je vojaška hunta – z utemeljitvijo o domnevnih volilnih goljufijah na volitvah novembra 2020 – prevzela oblast Mjanmar pretresata kaos in nasilje. Po podatkih tamkajšnjega Združenja za politične zapornike (AAPP) je bilo do februarja lani v državi ubitih več kot 2250 ljudi, okoli 15.000 pa so jih aretirali.

Prejšnji mesec je bila hunta ponovno deležna mednarodnih obsodb, ko je usmrtila četverico demokratičnih aktivistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!