Avstralska policija razbila kriminalno združbo, rešili na stotine plazilcev

Svet 08. Jan 202409:23 0 komentarjev
Plazilci
Foto: PROFIMEDIA

Avstralska policija je stopila na prste tihotapcem, ki so v Hongkong želeli pretihotapiti na stotine avtohtonih plazilcev.

Avstralska policija je prijela četverico, ki je iz Sydneyja v Hongkong nameravala pretihotapiti številne plazilce, poroča BBC.

Po podatkih policije zvezne države Novi Južni Wales so storilci želeli pretihotapiti 260 plazilcev. Njihova vrednost je ocenjena na 1,2 milijona avstralskih dolarjev, kar je približno 735 tisoč evrov.

Policija je aretirala tri moške in žensko, starih med 31 in 59 let. Obtoženi so izvoza avtohtonih plazilcev, pridobivanja premoženjske koristi s kaznivimi dejanji in sodelovanja v kriminalni združbi. Če bodo obsojeni, jim grozi do 15 let zapora.

Policija je zasegla približno 257 kuščarjev in tri kače, ki naj bi jih hranili v slabih razmerah. Plazilce so predali veterinarski službi, ki jih je po zdravljenju vrnila v divjino, piše BBC.

Policija je septembra ustanovila posebno skupino za preiskavo domnevnih tihotapcev, potem ko so na poti v Hongkong v devetih majhnih zabojnikih prestregli 59 živih kuščarjev. Od takrat so v Novem Južnem Walesu izvedli več racij, povezanih z omenjenimi storilci. V eni od hišnih preiskav so zasegli 118 kuščarjev, tri kače, osem jajc in 25 mrtvih kuščarjev.

Po podatkih Svetovnega sklada za naravo (WWF) je Hongkong v zadnjih desetletjih prevladoval v mednarodni trgovini z različnimi eksotičnimi živalmi. Izsledki študije, ki jo je leta 2021 objavila fundacija ADM Capital, kažejo, da je bilo v petih letih v mesto uvoženih štiri milijone živali iz najmanj 84 držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!