Avstrijci končali z vrtanjem druge cevi predora Karavanke

Slovenija 23. Sep 202115:58 > 16:01 0 komentarjev
karavanke
Žiga Živulović jr./BOBO

Pri gradnji druge cevi predora Karavanke, ki povezuje Slovenijo in Avstrijo, so danes na avstrijski strani prišli do državne meje, s čimer je vrtanje cevi za Avstrijce končano. Svoj del predora mora sedaj izvrtati še slovenska stran.

Pri gradnji druge cevi predora Karavanke so danes zaključili z vrtanjem svojega dela cevi. Od skupne dolžine 7,9 kilometra je avstrijska stran zadolžena za 4402 metra. Zdaj morajo svoj del predora izvrtati še na slovenski strani, na predajo druge cevi prometu pa bo treba počakati še kar nekaj časa.

Pri delih na avstrijski strani sodeluje približno 1000 delavcev, doslej so izpod Karavank odpeljali približno 1,5 milijona ton kamenja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Trenutno Avstrijci že betonirajo notranji ovoj predora.

Promet skozi obe cevi šele konec 2027

Medtem ko so v Avstriji začeli z gradnjo pred tremi leti, so v Sloveniji pritožbe pri iskanju izvajalcev zamaknile začetek del za leto in pol. Zaradi tega se je predvidena predaja druge cevi prometu zamaknila s februarja 2024 na konec leta 2025. Nato bo stekla še sanacija obstoječe cevi in nemotenega prometa skozi predor Karavanke, takrat že z dvema cevema, ni mogoče pričakovati prej kot konec leta 2027.

Izkop druge cevi je na slovenski strani predora stekel avgusta lani. Na slovenski strani so zaenkrat izkopali okoli 1400 metrov, kar je je nekaj več kot 40 odstotkov predvidene podzemne gradnje, so za STA pojasnili na Darsu. Dela zaenkrat potekajo brez posebnosti in skladno s terminskim planom, so še dodali. Dela izvajajo turški delavci podjetja Cengiz, za katere so v bližini gradbišča postavili posebno naselje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!