Avstrijci so začasno odpravili obvezno cepljenje proti covidu-19

Koronavirus 09. Mar 202209:47 > 10:57 0 komentarjev
avstrija, ffp2
Leonhard Foeger/REUTERS

V Avstriji so začasno odpravili obvezno cepljenje proti covidu-19. Ukrep obveznega cepljenja namreč pri koronavirusni različici omikron ni sorazmeren, je pojasnila avstrijska ministrica za ustavo Karoline Edtstadler.

Odločitev o začasni odpravi obveznega cepljenja so sprejeli na podlagi priporočil strokovne komisije, ki so jih po besedah avstrijske ministrice za ustavo Karoline Edstadler seveda upoštevali. Strokovnjaki so namreč navedli več argumentov, da poseg v ustavne pravice ni upravičen pri trenutni različici omikron. Poudarila je še, da zgodba o obveznem cepljenju ni končana. “Tako kot je virus spremenljiv, moramo biti tudi mi fleksibilni in biti sposobni se prilagajati,” je dodala ministrica.

O morebitni vnovični uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 bodo odločali čez tri mesece, je pojasnil novi avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch. Ob tem je poudaril, da je cepljenje še vedno najboljši ukrep za omejevanje pandemije, s tem pa se strinja tudi strokovna komisija. “Cepite se,” je še pozval sodržavljane.

Sprva je bilo sicer predvideno, da bi sredina marca v Avstriji v veljavo stopilo kaznovanje za tiste, ki se še ne bi cepili proti covidu-19. S čimer bi se končalo prehodno obdobje od začetka februarja, ko je obvezno cepljenje stopilo v veljavo.

Od 4. februarja so sicer zabeležili le okoli 26.000 prvih cepljenj. Delež cepljenih v državi je tako malo pod 77 odstotkov. Nekje od sredine novembra v Avstriji opažajo nižanje trenda prvih cepljenj, k dvigu stopnje ni resno pripomogla niti odločitev vlade o obveznem cepljenju. V sredini novembra so na tedenski ravni beležili po okoli 19.000 prvih cepljenj, decembra po okoli 12.000, januarja pa od 3.000 do 4.000.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!