Avto za konja? Orban z Erdoganom “sklenil najboljši posel” (VIDEO)

Svet 19. Dec 202309:28 0 komentarjev

Madžarski premier Viktor Orban je turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu med njegovim obiskom v Budimpešti podaril konja. Erdogan je Orbanu med srečanjem, polnemu naklonjenosti, podaril električni avtomobil turške izdelave.

V Budimpešti je madžarski premier Viktor Orban sprejel turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, zgodila pa se je precej zanimiva izmenjava, ki so jo ovekovečili številni prisotni fotoreporterji.

Orban je zamenjavo konja za avto opisal kot najboljši posel, kar jih je kdaj sklenil. “Za enega konja moči sem jih dobil 435,” je ob tem dodal.

To je sicer Erdoganov drugi obisk v zadnjih štirih mesecih, obeležil pa je tudi 100. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama, poroča DW.

Čeprav sta obe državi zadnji državi članici Nata, ki še naprej preprečujeta članstvo Švedske v čezatlantski vojaški zvezi, nobeden od voditeljev v javnih govorih ni omenil te teme. Vendar je madžarska predsednica Katalin Novak, ki se je prav tako srečala z Erdoganom, povedala, da sta se o širitvi Nata pogovarjala zasebno.

Viktor Orban in Recep Tayyip Erdogan
Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Turški voditelj je dejal, da si bosta državi skupaj prizadevali tudi za povečanje dvostranske trgovine s približno 4 milijard dolarjev (3,6 milijarde evrov) na leto na 6 milijard dolarjev (5,5 milijarde evrov).

Orban pa je po srečanju z novinarji pristavil: “Madžarska išče partnerje, s katerimi lahko zmagujemo. Veliki načrt je, da bodo Turki in Madžari skupaj zmagali v 21. stoletju.”

Erdogan in Orban se javno prav tako nista dotaknila konflikta v Gazi, imata pa do tega nadvse različna stališča. Madžarska je nasprotovala vsem resolucijam Generalne skupščine ZN, ki so pozivale k prekinitvi spopadov v konfliktu, ali pa se je vzdržala glasovanja, medtem ko je Erdogan med najostrejšimi kritiki Izraela. Njegova vlada poziva ZDA, naj umaknejo svojo “brezpogojno podporo Izraelu” in pomagajo doseči prekinitev spopadov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!