Babico Maro, prodajalko strupenih gob, je napaka drago stala

Svet 12. Okt 202219:35 1 komentar
Ćukovine
Miloš Lazić/Nova.rs

Marijo G. iz Ćukovine so aretirali zaradi suma prodaje strupenih gob na tržnici v Šabcu, zaradi česar je ena oseba umrla, devet pa se jih zdravi v bolnišnici. Vas Ćukovine je 30 kilometrov oddaljena od mesta Šabac. Ta je obdan z gozdovi, v katerih domačini redno nabirajo gobe. Prijeta 72-letnica je to tudi sama počela vrsto let, dokler ni naredila usodne napake.

Zaradi njene napake je moralo deset ljudi zaradi zastrupitve z gobami poiskati zdravniško pomoč. Sosedje aretirane v pogovoru za Nova.rs poudarjajo, da so šokirani, a so prepričani, da Marija G. zagotovo ni želela nikogar zastrupiti. “Grozno je, da se je to zgodilo, vendar je šlo za nesrečo. Mara ni hotela nikogar zastrupiti – tiste gobe so jedli tudi v njeni hiši: njen sin, snaha, vnuki … Stara je, opira se na palico, verjetno slabo vidi in je v poltemi naredila napako, saj je užitne gobe zamešala s strupenimi,” pojasnjuje eden od prebivalcev Ćukovine.

Vaščani pravijo, da je letos izjemno veliko gob. Kot vsako leto jih je Marija oziroma Mara, kot jo kličejo sosedje, nabirala tudi letos. “Tega ji ni bilo treba početi, saj zanjo skrbita sin Ivica in snaha Svetlana, prejema tudi pokojnino. Je pa rada še kaj dodatno zaslužila. Preprosto, rada je aktivna, rada se giba med ljudmi,” pojasnjuje eden od njenih sosedov.

Marijo G. so aretirali 3. oktobra. Zaradi suma storitve hudega kaznivega dejanja zoper zdravje ljudi, za katero je zagrožena kazen do 12 let zapora, so ji odredili 30-dnevni pripor. Pristojni so se odzvali po tem, ko so prve bolnike z znaki zastrupitve v težkem stanju odpeljali v beograjsko bolnišnico VMA, pred tem pa so prebivalci Šabca na družbenih omrežjih opozarjali, da na tržnici prodajajo strupene gobe.

“Pred kratkim je njen vnuk praznoval 18 let, zato mu je babica Marija želela podariti denar. Pri njih doma so vedno jedli gobe, otroci so se z njimi zasitili, niti na pico jih nočejo dati, dovolj jih imajo. Zato jih je prodajala. Zelo jim je žal. Želijo si le, da bi bilo vsega čim prej konec in da bi se Marija čim prej vrnila domov,” razlaga njena sorodnica.

Odkar so Marijo G. aretirali, je družina še ni videla, le vnuk je na policijo odnesel oblačila in zdravila. 72-letnico so v pripor odpeljali obuto v copate, na policijski postaji pa je hodila s pomočjo palice. Pred tržnico v Šabcu, kjer je Mara prodajala strupene gobe, že dneve nihče več ne kupuje in ne prodaja gob, vsi se bojijo.

A prebivalci Šabca so bolj jezni na oblast kot na babico Marijo. Kilogram gob na ulici, pred tržnico, stane najmanj tri evre, odvisno od vrste, kakovosti, ponudbe in povpraševanja. Zdaj jih ni več. “Ko izdelke prodajam na tržnici, moram plačati stojnico, imeti moram deklaracijo. Nekateri kolegi morajo pokazati tudi fitosanitarno spričevalo. Pred tržnico pa se prodaja veliko stvari in nihče se ni odzval. Zakaj pa plačujemo komunalne inšpektorje in policijo?!” pravi eden od trgovcev.

V kraju, kjer so aretirali babico Maro, uživajo predvsem tri vrste gob: jurčke, užitne golobice in užitne sirovke. Nabiranje užitnih sirovk je nevarno za vse, ki gob ne poznajo dovolj, saj je zelo podobna koničasti mušnici, eni najbolj strupenih gob. “Jem samo tisto, kar poznam. Če nisem prepričan, jih ne jem,” pove eden od prebivalcev Ćukovine.

Avtor: Miloš Ž. Lazić/Nova.rs

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje