Poziv angleški ligi, naj prekine pogodbo s srbskim Telekomom

Svet 14. Avg 202111:13 > 13:37 1 komentar
Nogomet
Profimedia

Telekom Srbija je za predvajanje angleške Premier Lige namenil 600 milijonov evrov. Mednarodna organizacija Balkan Free Media Initiative pa medtem meni, da posel z angleško ligo ni v skladu z osnovnim športnim načelom fair playa. Nogometno ligo v Angliji zato poziva naj prekliče pogodbo s srbskim telekomunikacijskim operaterjem.

Odločitev srbskega državnega Telekoma, da za pravice Premier Lige porabi 600 milijonov evrov – torej 100 milijonov na sezono in razkritje internih dokumentov, v katerih so menedžerji družbe zapisali, da nameravajo uničiti konkurenco, predvsem SBB, je v srbski javnosti sprožila burne reakcije.

Številni strokovnjaki menijo, da je bila cena previsoka, do enakih zaključkov je prišla tudi mednarodna organizacija Balkanska pobuda za svobodne medije, ki jo sestavljajo ugledni svetovni novinarji, ki so med drugim delali pri britanskem BBC-ju, francoski Liberation in španskem El Pais-u.

Ostale države za iste pravice odštele 25 milijonov evrov

Kot pojasnjujejo na pobudi, je srbski predsednik Aleksandar Vučić prek Telekoma Srbija zagotovil 600 milijonov državnih sredstev angleški ligi. Za iste pravice so denimo Nemčija, Avstrija in Švica dale 25 milijonov evrov na sezono. “Odkup teh pravic je del vladnega poskusa uničenja neodvisnih medijev,” še dodajajo.

Tomaž Ambrožič, strokovnjak za športni marketing iz Slovenije, pa ob tem pojasnjuje, da je poteza srbskega Telekoma vplivala tudi na regijo. Pravi, da je znesek res visok. “Tukaj ne vidim neke logike. Ne vidim nekega gospodarskega modela, po katerem bi se na tako majhnem trgu, pa sedaj govorim iz slovenskega zornega kota, no pa saj je v celotni regiji enako, vse skupaj denarno lahko povrnilo, monetiziralo … Zato se mi dozdeva, da mora biti nekaj v ozadju in ne gre za neko normalno tržno poslovanje,” ocenjuje Ambrožič iz Sport Media Fokusa.

Na to, kaj bi lahko na omenjen nakup porekla konkurenca v državah v okolici, Ambrožič ni znal odgovoriti, je pa poudaril: “To je v prvi vrsti stvar prebivalcev Srbije in glede na to, da je Telekom v državni lasti, imajo ljudje vsekakor pravico vedeti, kaj se počne z njihovim denarjem,” je poročal srbski N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje