Balkanska republika, ki je obstajala le dve leti

Magazin 19. Jul 202206:34 > 06:35 1 komentar
Vevčani
WIKIPEDIA

Ko govorimo o nekdanji Jugoslaviji, rečemo, da je bila sestavljena iz šestih držav oziroma sedmih. A za kratek čas je samostojnost razglasila še ena republika, ki uradno ne obstaja več, še naprej pa živi kot turistična atrakcija. Leži tik ob vodnem izviru in velja za eno najlepših makedonskih naselij.

Ob razpadu Jugoslavije je na nekdanjem ozemlju skupne države nastalo šest novih držav: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Srbija in Črna gora, kasneje pa je samostojnost razglasilo še Kosovo.

A le malokdo pozna še eno republiko, ki je zaživela po razpadu SFRJ. Gre za Republiko Vevčani v Makedoniji, ki uradno ne obstaja več, so jo pa izkoristili za turistično atrakcijo. Leta 2000 je bila republika ponovno ustanovljena kot vzorčna država za privabljanje turizma, tako da obstaja le virtualno. Ob ustanovitvi so imeli vse, kar imajo ostale države – svoj grb, zastavo in denar.

Republika Vevčani je majhno naselje ob Ohridskem jezeru z nekaj manj kot 4.000 prebivalci. Željo po odcepitvi so izrazili leta 1987, ko je izbruhnil spor zaradi preusmeritve vodnega vira v sosednje mesto. Takrat so potekale velike demonstracije proti represiji SFRJ, vendar večje pozornosti niso dobili, zato so izrazili željo pod odcepitvi.

Po razpadu Jugoslavije, ko je leta 1991 Makedonija postala neodvisna država, so svoj referendum o ustanovitvi lastne države izvedli tudi prebivalci. Na glasovanju se jih je 99 odstotkov izreklo za ustanovitev. Ustvarili so svojo valuto, grb in zastavo. Njihova samostojna pot je trajala dve leti, o njej je med drugim pisal ameriški The New York Times, ki je poudaril, da so Vevčani edina katoliška vas, obkrožena z muslimani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje