Baltske države bodo omejile vstop ruskim državljanom

Svet 07. Sep 202215:44 1 komentar
Rusija
PROFIMEDIA

Litva, Latvija in Estonija so se dogovorile, da bodo omejile vstop ruskim državljanom, ki potujejo iz Rusije in Belorusije, so danes sporočili zunanji ministri treh držav. Baltske države pričakujejo, da bo omejitev vstopa začela veljati sredi septembra, potem ko jo bodo uradno odobrile vlade, poroča tiskovna agencija Reuters.

“V zadnjih nekaj tednih in mesecih se je število prehodov meje s strani ruskih državljanov s schengenskimi vizumi dramatično povečalo. To postaja vprašanje javne varnosti, pa tudi moralne in politične narave,” je na novinarski konferenci v Litvi dejal latvijski zunanji minister Edgars Rinkevics.

Besedilo prepovedi oziroma omejitev bo objavljeno v naslednjih dneh, izjeme pa naj bi veljale za diplomate, voznike tovornjakov in v primeru družinskih ali humanitarnih razlogov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Omejitvam, ki jih bodo uvedle baltske države, se ne bo pridružila Finska, ki je bila v začetku avgusta skupaj z Estonijo ena prvih pobudnic omejevanja vstopa ruskim državljanom v EU. V Helsinkih so odločitev, da se potezi baltskih držav ne pridružijo, utemeljili s pravno negotovostjo glede zavračanja ruskih državljanov, ki so jim schengenske vizume izdale druge evropske države.

“Ali lahko dejansko ukinete vsa schengenska načela? To je trenutno še vedno nejasno,” je po navedbah Reutersa o tem dejal finski vodja diplomacije Pekka Haavisto.

Odločitev baltskih držav je prva tovrstna poteza v EU. V Estoniji sicer že od sredine avgusta velja blažja prepoved, v skladu s katero je vstop v državo omejen le ruskim državljanom s schengenskimi vizumi, ki so jih izdali estonski organi. Evropska komisija je v torek predlagala popolno zamrznitev izvajanja sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo. Če bo do tega prišlo, bodo ruski državljani precej težje pridobili schengenske vizume.

Za zamrznitev sporazuma so se sicer pred tednom dni na neformalnem zasedanju v Pragi že zavzeli zunanji ministri EU. Moskva je zamrznitev sporazuma označila za absurdno, Kijev pa za polovičen ukrep.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje